У НБУ очікують до кінця року співвідношення держборгу до ВВП на рівні 55%

У НБУ очікують до кінця року співвідношення держборгу до ВВП на рівні 55%

Укрінформ
Зміцнення гривні до кінця року дозволить знизити співвідношення держборгу до ВВП до менш ніж 55%.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав заступник голови Нацбанку Дмитро Сологуб, відповідаючи на питання про вплив зниження облікової ставки на ставки банків.

"Наприклад, внаслідок зміцнення гривні до кінця року співвідношення держборгу до ВВП буде менше 55%. У країні, де воно було більше 80%. Так, міцна гривня частково зменшує доходи бюджету. Але в той же час уявіть собі інвестора, який дивиться на країну з держборгом до ВВП 60% і на інвестора, який дивиться на країну з держборгом 50%. І як це транслюється в його очікування відсоткової ставки за запозиченнями цієї країни", - сказав Сологуб.

Він також зазначив, що є й інший ефект, про який згадував Прем'єр-міністр Олексій Гончарук під час підписання меморандуму з НБУ, - конкурентоспроможність наших виробників з точки зору залучення робочої сили.

"У нас номінальна зарплата зростає майже на 20% в річному вимірі, і гривня зміцнилася на 13%. Це означає, що в порівнянні з тією ж Польщею, де зростання зарплат було не дуже високим, люди стали отримувати майже на 30% більше. Різниця в доходах звужується, і це важливий фактор для ринку праці", - підкреслив заступник голови НБУ.

Читайте також: НБУ знову вимагає стягнення з Бахматюка 8,6 мільярда за кредитами рефінансування

Як повідомляв Укрінформ, у проекті бюджету на 2020 рік передбачено зменшення розміру державного боргу у відсотках до валового внутрішнього продукту до 54,1%. Згідно з проектом, велика частина цього боргу - це державний борг, він складе 46,7% ВВП у 2020 році. Гарантований державою борг складе 7,4% від ВВП України.

За підсумками першого кварталу 2019 року державний і гарантований державою борг скоротився до 59% від ВВП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-