ПриватБанк: рекорди прибутковості не дають декому спокійно спати

ПриватБанк: рекорди прибутковості не дають декому спокійно спати

Аналітика
Укрінформ
ПриватБанк збільшив чистий прибуток до 27,4 млрд грн, що є абсолютним рекордом. Тепер зрозуміло, чому за нього йде така запекла боротьба?

Націоналізований три роки тому ПриватБанк останнім часом б'є рекорди прибутковості. Минулого року установа отримала найбільший у банківській системі чистий прибуток у розмірі 12,8 млрд грн, що становило майже 59% доходів всіх вітчизняних банків. І ось знову рекорд – за 9 місяців поточного року чистий прибуток ПриватБанку сягнув вже 27,4 млрд грн (комісійний дохід 13,3 млрд грн та процентний 14,7 млрд грн). Очевидно, що з такими темпами на кінець року найбільший в Україні державний банк, який обслуговує на сьогодні близько 22 мільйонів українців і щодня здійснює 1,2 мільйона банківських операцій, вийде на нові фінансові рубежі.

Але це за умови, якщо уряд відіб'ється в судах від претензій колишнього власника Ігоря Коломойського. Якщо ж тому вдасться відсудити банк у держави, то Мінфін у такому випадку буде змушений вилучити "влиті" в капітал банку 155 млрд грн ОВДП. А це суттєво підріже "крила" фінансовій установі, оскільки держоблігації, отримані в ході націоналізації, генерують сьогодні близько половини процентного доходу банку.

Той, хто йде у фарватері

Варто відмітити, що сьогодні ПриватБанк іде цілком у фарватері банківського сектору України, який продовжує нарощувати фінансову міць після економічної кризи 2014-2015 років. Влітку Нацбанк повідомив, що за 8 місяців цього року платоспроможні банки отримали загалом 44,3 млрд грн чистого прибутку, що у 3,2 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Високий розмір прибутків банків у Нацбанку пояснили зростанням процентних доходів, переоцінкою активів (зокрема завдяки зміцненню курсу гривні) та низькими відрахуваннями до резервів.

Раніше фіндиректор ПриватБанку Ганна Самаріна в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" наголошувала, що за підсумками 2018 року банк отримав 11 млрд грн валового відсоткового доходу від ОВДП (облігацій внутрішньої держпозики), а від кредитів – 17 млрд грн. Тобто, по суті, і сьогодні близько половини процентного доходу банку генерують держоблігації, отримані в ході націоналізації.

За словами фіндиректора ПриватБанку, нова стратегія установи сфокусована на розвиток роздрібного обслуговування фізосіб (забезпечує більшу частину комісійного доходу. – Авт.), кредитуванні малого і середнього бізнесу та вибірковому підході до корпоративного кредитування великих підприємств (а це вже процентний дохід. – Авт.).

“Роздріб – це ядро, ми його дуже цінуємо, розвиваємо, намагаємося поліпшити. Обслуговування середнього і малого бізнесу теж досить активно розвивається. У міру того, як він зростатиме, зростатиме й цей напрям нашої роботи. Тут важливі детінізація економіки та створення нормальних механізмів для роботи малого бізнесу. Що докорінно змінилося, то це наш підхід до корпоративного бізнесу. Ми формуємо здоровий портфель дуже вибірково. Ми не йдемо у великий сегмент і кредитуємо той корпоративний бізнес, який наближається до великого, середнього. Однак і цей портфель зростає, темпи вражають – за рік удвічі (мається на увазі 2018, в поточному році трохи менше. – Авт.)”, – констатувала Ганна Самаріна.

Примітно, що ПриватБанк продовжує також утримувати лідерство у технологічній сфері. Серед останніх новинок банку оновлена версія додатку Приват24, де з’явилася технологія FacePay24. За її допомогою клієнт може платити в магазинах не карткою, а «обличчям», просто подивившись у спеціальну камеру планшета поруч з касою. Також ПриватБанк підключився до запуску SmartID і спільно з державою має намір розвивати такі проекти, як отримання кваліфікованого електронного підпису (КЕП), цифрове посвідчення водія, цифровий студентський білет, тощо. А нещодавно банк ще й запустив безконтактне кредитування за допомогою смартфона і запустив можливість лишати чайові без готівки, розраховуючись банківською карткою. Послуга прийшлася до смаку, і у липні клієнти банку залишили “на чай” у закладах громадського харчування вже мільйон гривень.

Про роль гучних заяв та "технічних помилок"

Між тим, "дамокловим мечем" над банком висять борги компаній, підконтрольних колишнім власникам банку – на сьогодні в гривневому еквіваленті вони становлять близько 240 мільярдів гривень. Заступник голови правління ПриватБанку Галина Пахачук заявила, що "212 мільярдів з них – це підтверджені аудиторським висновком кредити плюс відсотки, які нараховані, але не отримані". За її словами Приватбанк з початку року майже нічого не отримує в рахунок обслуговування цього "токсичного" портфеля. "З січня потік практично припинився. До цього (він обслуговувався) 2% від всього. Ми навіть в нашому бюджеті, коли прогнозуємо безпосередньо фінансовий результат, беремо в бюджеті нуль відсотків очікування від цього потоку", – сказала Галина Пахачук.

До того ж, через рішення Окружного адміністративного суду Києва, який у квітні за позовом Ігоря Коломойського визнав незаконною націоналізацію Приватбанку, люди вивели з банку близько 10 млрд грн. В цілому сума не критична, але досить відчутна для фінансової стабільності установи.

Нагадаємо, що до 2016 року банк належав олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову. Однак Приватбанк було націоналізовано рішенням уряду через ризик банкрутства. Після націоналізації уряд докапіталізував банк, вливши у нього понад 155 мільярдів гривень у формі державних облігацій. Наразі колишні власники ПриватБанку намагаються оскаржити націоналізацію банку та повернути над ним контроль. У той час як уряд, Нацбанк та сам ПриватБанк через суди намагаються отримати виведені з ПриватБанку напередодні націоналізації кошти (див. нижче "Скільки коштують суди Приватбанку?").

За даними ПриватБанку
За даними ПриватБанку

17 вересня цього року видання Financial Times опублікувало статтю, у якій надало коментар прем'єр-міністра України Олексія Гончарука щодо ймовірного компромісу з Ігорем Коломойським по ПриватБанку. Сам Гончарук пізніше таку заяву спростував.

Тепер Президент України Володимир Зеленський заявляє, що у судових справах щодо ПриватБанку він захищатиме інтереси України. «В питаннях ПриватБанку я буду захищати нашу країну і тільки інтереси нашої країни. Поки що в своєму житті я жодному судді не дзвонив, не спілкувався. Якщо результат буде такий, що доведеться захищати нашу країну, я буду її захищати», – заявив Зеленський під час прес-марафону 10 жовтня. Він зазначив, що питання ПриватБанку є дуже чутливим для МВФ, Світового банку та інших міжнародних партнерів України.

Цікаво, що в цей же день новина про те, що Мінфін, НБУ і Приватбанк вирішили подати апеляцію на рішення суду про визнання права власності і повернення акцій банку колишнім власникам" була анульована на прохання Міністерства фінансів. "Дане повідомлення не є актуальним, і було оприлюднене через технічну помилку на сайті", – прокоментували в Мінфіні.

Залишається лише вірити президентському слову і сподіватися, що найбільший системний банк України найближчим часом не переживатиме чергових масштабних потрясінь. А його можливе роздержавлення проходитиме у максимально прозорий спосіб з мінімальними репутаційними та фінансовими втратами.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-