Нафтогаз пропонує перекласти борги тепловиків на місцеві бюджети

Нафтогаз пропонує перекласти борги тепловиків на місцеві бюджети

Укрінформ
У законодавстві необхідно передбачити механізм, відповідно до якого борги підприємств теплокомуненерго погашатимуть за підсумками опалювального сезону з коштів місцевих бюджетів.

Таку пропозицію озвучив у Facebook голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Вкрай важливо вирішити проблему тепловиків. Не секрет, що ці споживачі накопичують борги та не мають стимулів належно розраховуватися – адже, згідно із законодавством, їх неможливо відключити. Щоб вирішити цю проблему, Нафтогаз згоден перейти до моделі, за якої ми, як велика державна компанія, братимемо відповідальність за відбори всіх тепловиків. Водночас, в законодавстві необхідно передбачити дуже простий принцип – якщо по завершенню сезону тепловик не розрахувався за відібраний газ, кошти списуються з місцевого бюджету", - зазначив Коболєв.

За його словами, тоді у муніципальних тепловиків з'явиться стимул розраховуватися, а у місцевої влади - контролювати комунальні підприємства. Наразі, констатують у Нафтогазі, через неплатежі теплокомуненерго виникають "мільярдні розбаланси в операторів газорозподільчих мереж".

"Борг облгазів перед оператором ГТС вже сягнув 38 млрд грн. Ринок, на якому таке відбувається, не можна назвати європейським... Такий механізм дозволить нам збалансувати стосунки з тепловиками та завершити впровадження європейських кодексів на ринку газу", - додав Коболєв.

Як повідомлялося, 12 вересня НАК «Нафтогаз України» оприлюднив список зі 133 виробників тепла, які не виконують вимог законодавства щодо мінімального рівня розрахунків для отримання газу на пільгових умовах (відповідно до положення про покладання спеціальних обов'язків (ПСО). На 3 жовтня кількість підприємств-боржників скоротилася до 105.

Читайте також: Нафтогаз заявляє про загрозу вчасному старту опалювального сезону

Як відомо, урядова постанова №867 від 19 жовтня 2018 року передбачає, що обов’язковими умовами постачання газу виробникам тепла є підписання договору з Нафтогазом та виконання хоча б однієї з таких умов: дотримання рівня розрахунків не нижче 90% (з урахуванням непрофінансованих пільг і субсидій та без урахування штрафних санкцій); укладення з Нафтогазом та виконання договору про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ; погодження з Нафтогазом та виконавчим органом місцевої ради графіка погашення заборгованості до 2021 року, його дотримання та сплата поточних платежів.

У всіх інших випадках Нафтогаз не має правових підстав для постачання газу тепловиробникам на пільгових умовах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-