Оржель і Коболєв назвали умови підписання транзитного контракту з Газпромом

Оржель і Коболєв назвали умови підписання транзитного контракту з Газпромом

Укрінформ
Транзитний контракт з Газпромом може бути підписаний за умов повного виконання Україною європейських правил з відділення оператора ГТС.

Про це під час п'ятого Українського газового форуму сказав міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми усі працюємо над тим, щоб забезпечити анбандлінг, отримати незалежного оператора ГТС, сертифікувати його, підписати з 1 січня нові контракти: про інтерконектори та про транспортування. Ми працюємо з європейськими партнерами, є контакт з російською стороною. Після першого раунду переговорів з російською стороною ми прийшли до висновку, що якщо з української сторони усе буде готово, ми підпишемо договори. Я впевнений, з нашої сторони усе буде готово", - зазначив Оржель.

Читайте також: Нафтогаз vs Газпром: у Стокгольмі починаються слухання апеляції

Він нагадав, що у Верховній Раді у понеділок був зареєстрований законопроєкт, необхідний для здійснення анбандлінгу. Також уже є необхідні рішення від Кабінету міністрів.

"У нас буде повністю фінансово та операційно незалежний оператор ГТС. У цьому процесі ми повністю відкриті, ми не можемо програти", - наголосив Оржель.

На необхідність імплементації європейських правил на ринку газу та в процесі анбандлінгу вказав і голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Наш андбандлінг, окрім європейських партнерів, ретельно вивчатиметься російськими колегами. Вони дуже ретельно досліджуватимуть, наскільки Україна зробила те, що ми вимагаємо від них: європейський контракт, європейські правила. Дуже просто перевірити, чи працюють європейські правила на ринку українського газу", - сказав Коболєв.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів на засіданні 18 вересня 2019 року ухвалив рішення про оновлення плану анбандлінгу НАК "Нафтогаз України", а також про передачу ПАТ "Магістральні газопроводи України" до Міністерства фінансів.

Контракт на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.

У Нафтогазі заявляли, що на майбутніх переговорах запропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років. Міністр енергетики РФ Олександр Новак 26 липня повідомив, що Росія запропонувала Україні продовжити чинний контракт на транзит газу на рік.

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбувся черговий раунд переговорів під головуванням віцепрезидента Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича за участю делегацій Єврокомісії, України і Росії.

Черговий раунд газових переговорів у форматі Україна - Європейська комісія - Російська Федерація відбудеться у 20-их числах жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-