Провести сертифікацію Оператора ГТС може лише незалежна НКРЕКП - Кривенко

Провести сертифікацію Оператора ГТС може лише незалежна НКРЕКП - Кривенко

Фото
Укрінформ
Сертифікацію оператора газотранспортної системи може провести лише незалежний регулятор, який має кворум.

Про це під час п'ятого Українського газового форуму сказала голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Газовий форум/ Фото: Геннадій Мінченко

"На минулому тижні регулятор отримав документи - запит на сертифікацію від ТОВ "Оператор ГТС України". Наразі йде процес оцінювання наданих документів. Наступним важливим кроком буде встановлення тарифів на послуги нового оператора", - сказала Кривенко.

За її словами, провести сертифікацію може лише незалежний регулятор. Процес сертифікації може зайняти до 4 місяців, після чого висновки від НКРЕКП будуть направлені Секретаріату Енергетичного співтовариства.

"Я сподіваюся, ми зможемо здійснити це в більш короткий термін, щоб сертифікація була здійснена до кінця року. Ми уже зустрічалися з представниками Енергетичного співтовариства, обговорювали можливі строки", - відзначила Кривенко.

Читайте також: Укртрансгаз продіагностував об’єкти ГТС перед початком опалювального сезону

Вона підкреслила, що для проведення сертифікації у регулятора має бути кворум.

"Ми сподіваємося, що робота регулятора не буде заблокована. Усі рішення ухвалюються регулятором за наявності кворуму", - додала Кривенко.

Як повідомлялося, ТОВ «Оператор ГТС України» 4 жовтня подало до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, заявку на проходження сертифікації як оператор газотранспортної системи.

У компанії нагадали, що проходження сертифікації – фінальний етап проєкту з відокремлення оператора ГТС України (анбандлінгу). Успішна сертифікація Оператора ГТС також є одним із ключових факторів у процесі тристоронніх переговорів щодо транзиту газу територією України з 1 січня 2020 року.

Два члени НКРЕКП 8 жовтня оголосили про бажання звільнитися зі складу регулятора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-