Скасування націоналізації ПриватБанку може призвести до розриву співпраці з МВФ — Данилюк

Скасування націоналізації ПриватБанку може призвести до розриву співпраці з МВФ — Данилюк

Укрінформ
Скасування націоналізації ПриватБанку може призвести до суттєвого фінансового навантаження на держбюджет країни, до розриву співпраці з МВФ та відтоку інвестицій.

Про це колишній очільник Радбезу заявив у інтерв'ю ВВС News Україна, відповідаючи на питання, які наслідки матиме скасування рішення про націоналізацію ПриватБанку.

"Якщо зараз ситуація змінюється, якщо тепер ідуть на поступки тим, хто вивів з України гроші, а держава, націоналізувавши банк, вклала 5,5 млрд доларів коштів платників податків - будь-яка компенсація матиме декілька наслідків. Перше - це прямі видатки бюджету. Кажуть про 2 млрд доларів - це буде мінус у бюджеті. Ці кошти можна було використати для інших цілей, але це тільки маленька частка. Насправді найбільший ефект буде від іншого: інвестори зрозуміють, що Україна вже не спроможна займатися деолігархізацією, є вплив на інституції", - наголосив Данилюк.

Читайте також: Данилюк назвав ще одною причиною відставки ситуацію з ПриватБанком

Крім того, на його думку, якщо МВФ відмовиться від співпраці з Україною, це стане сигналом для інвесторів. "Це буде такий ефект сніжного кому. Нема МВФ - не буде інвестицій, не буде далі приватизації, всього того, що дає поштовх для економіки. Тоді про які 40% протягом наступних п'яти років ми можемо говорити?" - наголосив Данилюк.

Він також вважає, що націоналізація ПриватБанку свого часу продемонструвала, що держава Україна може обмежувати вплив дуже впливових олігархів.

Данилюк висловив занепокоєння й тим, що Україна може в дуже слабкому стані вступити в світову фінансову кризу, до якої треба завжди готуватися. "Якщо входити туди без програми МВФ, без інвестицій, тоді наші люди це відчують дуже і дуже швидко. Зараз всі слідкують за курсом долара. Потім будуть слідкувати теж, але він буде рухатися в іншому напрямку", - попередив ексочільник Радбезу.

Читайте також: Позов Коломойського щодо ПриватБанку: суд відклали на 8 жовтня

Про те, що влада шукає компроміс із Коломойським, Данилюк зрозумів після візиту місії МВФ до України.

"Те, що вони поїхали без заключних домовленостей - це дуже негативний сигнал. І шкода, що це сталося тільки через проблему з ПриватБанком. Я вважаю, що відповідальною позицією було б знайти на це відповідь. І якомога скоріше", - заявив Данилюк, додавши, що українська влада почула цей сигнал від МВФ та цілком усвідомлює серйозні загрози для країни.

"Він (Президент Володимир Зеленський — ред.) розуміє масштаб загрози", - заявив ексчиновник.

Як повідомлялося, 27 вересня у ЗМІ з’явилася інформація, що Данилюк написав заяву про звільнення з посади секретаря РНБО. Згодом він підтвердив цю інформацію.

Читайте також: Вплив Коломойського на владу погіршить зв'язки України із Заходом — Пайфер

Президент Володимир Зеленський 30 вересня звільнив Данилюка з посади секретаря РНБО.

Данилюк був призначений на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони 28 травня 2019 року. Під час президентської кампанії у 2019 році був радником Володимира Зеленського.

До цього Данилюк був міністром фінансів в уряді Володимира Гройсмана (з квітня 2016 року до червня 2018 року).

Найбільший комерційний банк країни ПриватБанк націоналізували наприкінці 2016 року. Раніше він належав бізнесмену Ігорю Коломойському.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-