Уряд хоче “розвантажити” міністерства — передати спецфонду контроль за держпідприємствами

Уряд хоче “розвантажити” міністерства — передати спецфонду контроль за держпідприємствами

Укрінформ
Фонд національного добробуту — установа, яка здійснюватиме управління у секторі державних підприємств, сприятиме зростанню дохідності ДП, адже там працюватимуть професіонали.
Про це Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив на брифінгу за підсумками засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ідея створення відповідного фонду полягає в тому, щоб створити такий інструмент, під який би усі державні підприємства працювали. Щоб там працювали інвестбанкіри, люди, які розуміють як керувати бізнесом, щоб вони керували і дивилися баланс, бізнес-план, інвестиційні програми затверджували, керували б активами. Таким чином, ми знімаємо конфлікт інтересів і передаємо професіоналам в управління активи і очікуємо, що дохідність від цього зросте"- сказав Гончарук.

Він наголосив на тому, що в Україні - тисячі різних підприємств, які перебувають в управлінні десятків міністерств та органів. Тому міністри замість того, щоб формувати політику, фактично змушені керувати цими ДП ."Уряд не повинен керувати держпідприємствами, це неправильно" - сказав прем'єр.

На його думку, нині варто проаналізувати у рамках великої приватизації усі державні підприємства і продати, але частина має обов'язково залишитися в управлінні держави. Йдеться про великі ДП, але поки що це список уряд погоджує, тому не оприлюднює. "По окремих компаніях, як, наприклад, Нафтогаз, Укренерго, треба уважно подивитися на обсяг зобов'язань перед зовнішніми кредиторами, тобто там є курс обмежень, а якісь компанії об'єднувати не можна за ідеологією побудови цих систем ти не можеш об'єднати одну і другу компанію під управлінням одного органу",- зауважив Гончарук.

Читайте також: Уряд продаватиме майно збанкрутілих боржників через ProZorro

Він запевнив у тому, що кошти, які надходитимуть від приватизації, обов'язково будуть спрямовані в інтересах держави. "У будь-якому разі у бюджет. Це тонкощі витрачання державних коштів. Вони мають піти інтересах держави", - запевнив глава уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-