Порушення на мільярд : Рахункова палата про результати аудиту держпідтримки АПК

Порушення на мільярд : Рахункова палата про результати аудиту держпідтримки АПК

Укрінформ
За даними аудиту Рахункової палати, у 2018 році чотири пов’язані між собою підприємства отримали майже 40% загального обсягу державної підтримки АПК, виділеної за двома бюджетними програмами.

Про це повідомляє пресслужба Рахункової палати.

"Минулого року майже 40 відс. загального обсягу державної підтримки АПК, виділені за двома бюджетними програмами, отримали чотири пов’язані між собою підприємства. Про це свідчать результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на надання державної підтримки агропромисловому комплексу. Відповідальний за проведення аудиту - член Рахункової палати Віктор Богун", - ідеться в повідомленні.

У Рахунковій палаті уточнили, що перевірка стосувалася 2,8 млрд грн, які у 2018 році Мінагрополітики використало за двома бюджетними програмами - державної підтримки галузі тваринництва (2,4 млрд грн) та розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляду за ними (0,4 млрд грн).

Під час аудиту встановлено, що торік державною підтримкою за цими двома програмами загалом скористалися понад 1,7 тис. суб’єктів господарювання у сільському господарстві, тобто менше 4% від їх загальної кількості.

Виявлено, що "Мінагрополітики через недосконалі існуючі механізми надання державної підтримки виділив майже 1 млрд грн окремим суб’єктам господарювання, зі статусом юридичної особи, які є пов’язані між собою особами (у розумінні вимог податкового законодавства)". А це - майже 40% загального обсягу держпідтримки за двома вищевказаними програмами та понад 70% від обсягу держпідтримки тваринництва, наданої за напрямом "Часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції".

Водночас, нагадали в Рахунковій палаті, Закон України «Про державну підтримку сільського господарства України» передбачає, що з 1 січня 2018 року одному сільськогосподарському товаровиробнику раз на рік може надаватись не більш як 150 млн грн дотації. При цьому враховуються пов’язані з таким товаровиробником особи. Але у Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, у 2018 році такої норми не було: уряд вніс відповідні зміни до Порядку лише у 2019 році.

Таким чином, виділивши у 2018 році 982 млн грн держпідтримки пов’язаним між собою особам, Мінагрополітики перевищило визначений законом рівень такої підтримки на 832 млн грн.Тому в Рахунковій палаті переконані: частина коштів, виділених на підтримку тваринництва, використані з порушенням закону.

Загалом за вищевказаними програмами торік із порушенням законодавства використано понад 1 млрд грн та не за цільовим призначенням - 6,6 млн гривень, констатували аудитори.

У Рахунковій палаті наголосили, що існуючі механізми надання держпідтримки суттєво не впливають на зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції.

Державна підтримка АПК дала змогу у 2018 році закласти багаторічні насадження на площі майже 4 тис. гектарів, побудувати 9 холодильників з регульованим газовим середовищем ємністю 14 тис. тонн, частково відшкодувати вартість будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів для утримання великої рогатої худоби (15 суб’єктам), свиней (8 суб’єктам), птиці (7 суб’єктам), утримувати велику рогату худобу (понад 1,2 тис суб’єктами господарювання (юридичним особам) та понад 152,5 тис. фізичних осіб).

Проте аналіз основних показників діяльності у сільськогосподарській сфері за період 2014-2018 років засвідчує, що у 2018 році порівняно з 2014 роком обсяги виробництва продукції тваринництва зменшились на 3,9%. При цьому вдвічі та більше зросли споживчі ціни на м'ясо, молоко та яйця.

Зберігається і стійка тенденція до подальшого зменшення поголів’я сільськогосподарських тварин в усіх господарствах, нагадали у відомстві.

Читайте також: Кабмін звільнив голову Держаудитслужби

Рахункова палата виступає за подальшу підтримку аграрного сектору, проте як сама система державної підтримки, так і механізми її надання мають бути модернізовані з урахуванням міжнародних практик. Зокрема, необхідно застосовувати страхові інструменти, пільгове кредитування, запроваджувати інноваційні технології та підтримувати наукові дослідження.

Про результати аудиту та надані рекомендації буде поінформовано Верховну Раду та Кабінет міністрів, підсумували у пресслужбі.

Звіт і рішення про результати аудиту оприлюднені на офіційному вебсайті Рахункової палати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-