Реєстратори розрахункових операцій для ФОПів: У податковій розповіли про деталі

Реєстратори розрахункових операцій для ФОПів: У податковій розповіли про деталі

Укрінформ
Запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) жодним чином не стосуватиметься фізичних осіб та ФОПів І групи оподаткування, а для інших груп програмні РРО будуть безкоштовні.

Про це сказав голова Державної податкової служби Сергій Верланов під час зустрічі з підприємцями, які біля Офісу Президента вимагали ветувати ухвалені парламентом закони №1053-1 та №1073 щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі й послуг, повідомляє пресслужба ДПС.

"Ухвалені закони про РРО та “кешбек” не змінюють критеріїв застосування спрощеної системи оподаткування", - зазначив Верланов і додав, що введення програмних РРО жодним чином не стосуватиметься фізичних осіб та ФОПів І групи оподаткування, а для інших груп програмні РРО будуть безкоштовні, і завантажувати додаток можна вже зараз на вебпорталі Державної податкової служби.

Верланов наголосив, що єдина фундаментальна зміна спрямована на покращення цих критеріїв: з 1 січня 2021 року збільшується граничний обсяг доходів платників єдиного податку ІІ групи – планка піднімається з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн. Частина підприємців, які зараз працюють на ІІІ групі, перейдуть до ІІ групи, що означає зменшення податку.

«РРО буде в смартфоні. Його не треба буде купувати взагалі! Це закріплено на законодавчому рівні!» - підкреслив голова ДПС.

Також він спростувати твердження про відсутність відповідальності покупця за недостовірну інформацію щодо порушення при проведенні розрахункової операції. Будь-який заявник, що подає інформацію про такі порушення, має ідентифікувати себе через власний електронний кабінет платника податків. Тобто такий покупець фактично погоджується із тим, що податкова служба буде перевіряти не лише правомірність дій продавця щодо нього, а й насамперед – оцінювати достовірність документів, доданих до скарги.

«Це зводить ризики можливих маніпуляцій із їх підробкою (документів - ред.) чи навмисним викривленням до мінімуму. Будь-яка компенсація можлива лише після завершення перевірки та стягнення санкцій», - пояснив Верланов.

Читайте також: Маркарова розраховує, що нові фіскальні проєкти запрацюють вже з 1 січня

Як повідомлялося, у Києві 30 вересня під Офісом Президента зібрались понад 500 підприємців з усіх регіонів України з вимогою ветувати закони №1053-1 та №1073, які вони розцінюють як тиск на бізнес. Зокрема, за словами підприємців, ці закони передбачають запровадження касових апаратів навіть у маленьких крамницях, а всі чеки треба буде направляти до податкової і платити з кожного чека податок, а якщо сума за рік буде вище 300 тис. грн, треба буде вже платити податки як великий бізнес. Наразі у малого бізнесу фіксований податок.

До Києва приїхали бізнесмени, зокрема, з Одеси, Черкас, Чернігова, Сум та інших міст.

Верховна Рада 20 вересня ухвалила закон про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг і про реєстратори розрахункових операцій у смартфоні, а також схвалила відповідні зміни до Податкового кодексу України.

Закони спрямовані на виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та «відбілювання» обігу товарів, що реалізуються без офіційного відображення тими суб’єктами господарювання, які, згідно із законодавством, не звільнені від обов’язку застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, проте реально їх не застосовують.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-