Прем'єр звинуватив попереднє керівництво Держгеонадр у корупції

Прем'єр звинуватив попереднє керівництво Держгеонадр у корупції

Укрінформ
Державна служба геології та надр під колишнім керівництвом стала осередком корупції, зазначає Олексій Гончарук.

Про це глава уряду сказав в ефірі "Свободи слова" на каналі ICTV, передає Укрінформ.

"Поки ми на минулому тижні не звільнили керівника Держгеонадр, там процвітали групи впливу, "смотрящіє"... Нам треба нарощувати видобуток газу. Але що потрібно зрозуміти? Нафтогазова сфера - це глибоко корупційна схема, яку слід припинити", - сказав Гончарук.

Він повідомив, що уряд шукає нового очільника Держгеонадр, який навів би лад у відомстві.

"За нашими розрахунками, є близько 80 ділянок, на яких можна було б почати видобувати, але ми цього не робимо, бо їх привласнили окремі товариші. Вони чекають, поки їх представники прийдуть до влади", - зазначив прем'єр.

Читайте також: Гончарук: Уряд не планує підвищувати податки

За його словами, "сплячі ліцензії" планують повернути через запровадження податків.

"Ми розробили проєкт закону, який стимулюватиме повернути ліцензії. Дуже просто: або ти видобуваєш на тій ділянці, яку ти отримав від держави, або ти платиш податки так само, якби ти видобував. І вони дуже швидко ці ділянки повіддають, навіть якщо з ними не розберуться правоохоронні органи", - додав Гончарук.

Він також поінформував, що Кабмін не планує переглядати чинні рентні ставки оподаткування за користування надрами при видобутку вуглеводнів з нових свердловин.

"Я знаю про таку про таку ініціативу, вона дискутується. Ми спільно знайдемо баланс інтересів. Але абсолютно точно переглядати податки заднім числом чи зобов'язання, які взяла Україна, не можна. Це шлях в нікуди", - сказав глава уряду.

Читайте також: "Дочкам" компанії олігарха із РФ не дозволили видобувати нафту й газ на Полтавщині

Як повідомлялося, Державна фіскальна служба ініціювала законопроєкт №1210, який передбачає зміни формулювання щодо застосування стимулюючих ставок рентної плати для видобування природного газу із нових свердловин.

З 1 січня 2018 року в Україні діє стимулююча рента для нових свердловин (6% та 12% залежно від глибини залягання покладу). Така рента мала б гарантовано зберігатися протягом п'яти років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-