Сьогодні в Україні останній день обігу дрібних монет

Сьогодні в Україні останній день обігу дрібних монет

Укрінформ
У понеділок українці мають останню можливість розрахуватися монетами в 1,2 і 5 копійок.

Про це повідомляє пресслужба НБУ на сторінці у Facebook.

Монети номіналом в 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні з 1 жовтня 2019 року. Таким чином, останнім днем, коли дрібними монетами можна розрахуватися в торгових точках, буде понеділок, 30 вересня.

З 1 жовтня монети не будуть приймати під час розрахунків за товари та послуги, а НБУ почне вилучати ці монети з готівкового обігу.

Читайте також: НБУ та Мінфін розміщуватимуть ОВДП через систему аукціонів Bloomberg

В той же час громадяни зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів протягом наступних трьох років у банках та в НБУ.

Заступник голови НБУ Сергій Холод на брифінгу заявив, що монети номіналами 1,2 та 5 копійок майже припинили відігравати істотну роль в розрахунках населення за товари та послуги, так як значно зросла роль безготівкових розрахунків та змінилась поведінка споживачів. Окрім того, рішення з вилучення монет дрібних номіналів пов'язано і з метою економії коштів держави.

"Виробництво монет перевищує їх номінальну вартість. Держава зможе економити на виробництві даних монет близько 90 млн грн на рік", - сказав Холод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-