Суд відмовився повертати державі

Суд відмовився повертати державі "Дніпроавіа" Коломойського

Укрінформ
Господарський суд міста Києва не задовольнив позов Фонду державного майна України (ФДМУ) про розірвання договору з ТОВ "Галтера" щодо придбання 94,5% акцій ВАТ "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" (аеропорт у місті Дніпро) у 2009 році.

Відповідне рішення суду опубліковане в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з текстом рішення, Фонд держмайна звернувся до суду з позовом про розірвання договору з ТОВ "Галтера" через невиконання його умов про передачу штучної злітно-посадкової смуги, радіомаячної системи та земельних ділянок, на яких вони розташовані, у власність держави до 2 вересня 2014 року.

Суд вирішив, що невиконання умов договору було спричинено "недоліками зазначеного пункту, які були допущені в момент укладення договору", а саме тим, що орган, якому потрібно було передати майно та остаточний перелік майна, яке підлягало передачі, були невизначені.

Також ФДМУ заявив, що ТОВ "Галтера" повинне було інвестувати у підприємство грошові кошти у сумі 882,1 млн грн, зокрема 107 млн грн — на реконструкцію штучної злітно-посадкової смуги. Проте проінвестовано лише 6,117 млн грн. Кінцевим строком внесення та освоєння інвестиційних коштів було 31 грудня 2014 року.

Суд вирішив, що компанія була позбавлена можливості здійснити інвестування у реконструкцію через "необхідність виконання вимог законів України, пов'язаних з обороною держави в умовах АТО на сході країни".

"За таких обставин, суд дійшов висновку щодо доказової необґрунтованості та відсутності підстав для задоволення первісних позовних вимог та необхідності задоволення зустрічного позову", - зазначається в рішенні суду.

Читайте також: Що потрібно зробити для початку реконструкції аеропорту в Дніпрі?

Справа щодо повернення Дніпроавіа у держвласність розглядається в судах уже по другому колу. Так, у 2017 році Господарський суд Дніпропетровської області задовольнив позов Фонду держмайна, проте у 2018 році Господарський апеляційний суд Дніпропетровської області скасував це рішення на вимогу ТОВ "Галтера". У січні цього року Верховний суд України передав справу на новий розгляд.

Як повідомляв Укрінформ, Дніпроавіа пов'язують із групою Приват. За даними НКЦПФР, на кінець ІІІ кварталу 2017 року власником 99,45% акцій ПАТ "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" було ТОВ "Галтера", засновниками якого в свою чергу, за даними держреєстру юросіб, є ТОВ "Кельвіс"; ТОВ "Діскора"; ТОВ "Тасма"; Алданті Інвестментс Лімітед (Беліз); Етімо Трейдінг ЛТД (Британські Віргінські острови); Файневіа Сайпрус Лімітед (Кіпр).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-