Уряд може встановити контроль за використанням російського вугілля в Україні - Герус

Уряд може встановити контроль за використанням російського вугілля в Україні - Герус

Укрінформ
Російське низькозольне вугілля в Україні використовується для змішування з українським високозольним вугіллям для зниження зольності до рівня не більш як 25%, як це передбачено технологічними вимогами теплоелектростанцій. І цей процес можна поставити під контроль.

Про це написав у Facebook голова Комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

"На Соснівці стоїть російське вугілля, яке призначається для Центренерго. Це високоякісне вугілля із золою 13%. Воно мало змішуватися із вугіллям Львіввугілля із золою 45-55% та відправлятися на Центренерго, яке приймає вугілля із золою 25%. Фактично ні це російське вугілля не може самостійно поїхати на Центренерго (бо надто низька зола), ні із Львіввугілля не може поїхати (бо надто висока зола). Але можна змішати і забрати макимально великий обсяг високозольного вугілля Львіввугілля, щоб відправити на електростанцію", - сказав Герус.

За його словами, аналогічна проблема з вугіллям високої зольності є на шахті "Бужанська" (Волиньвугілля).

"Там на складах лежить 15 тис. тонн вугілля із золою 47-55%. Таке вугілля не приймає жодна електростанція, бо вимоги - не більше 25%", - зазначив Герус.

Таким чином, наголошує Герус, російське вугілля не є конкурентном українському.

"Ним розбавляється наше, щоб усереднити/понизити золу, понизити собівартість, зробити товарний концентрат і відправити на ТЕС. Саме тому ці російські вагони стояли не десь на електростанції, а у Соснівці біля Червоноградської збагачувальної фабрики (ЦОФ)", - зазначив Герус.

Він також розповів, що уряд зараз розробляє план фінансування української державної вугільної галузі.

"Можна обговорювати створення спільної комісії задля контролю використання цих коштів. Можна здійснювати контроль, що російське вугілля використовується тільки для змішування із українським, якщо це вугілля пропускається на ЦОФ. Все це обговорювалося у неділю (з учасниками блокування - ред.)..." - додав Герус.

Як повідомляв Укрінформ, на Львівщині у місті Соснівка триває блокування вагонів із російським вугіллям. Активісти, більшість із яких є учасниками АТО-ООС, влаштували цілодобове чергування біля колій, не дозволяючи відправити вагони на збагачувальну фабрику.

Депутат обласної ради від шахтарського Червонограда Ігор Грабінський виступив ініціатором звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Кабміну, СБУ, Генерального прокурора, міністра енергетики та захисту довкілля щодо заборони торгівлі російським вугіллям. Це звернення прийняла на нещодавній сесії Львівська обласна рада.

У зверненні зазначається, що 1 вересня 2019 року на залізничну станцію Сілець-Завонє у м.Соснівку прибули 49 вагонів із вугіллям. Абсолютно всі вони мають російську абревіатуру і прописані у Московській області. Ця звістка обурила місцеве населення, громадські організації, ветеранів бойових дій на сході України.

Читайте також: Герус: Запас вугілля становить 1,2 мільйона тонн — але цього замало

Станом на 10 вересня на залізничну станцію прибули 113 вагонів з країни-агресора. Вимога активістів — неможливість перебування на території України вагонів з російським вугіллям і прийняття на законодавчому рівні рішення щодо заборони торгівлі ним.

За словами Грабінського, реакції Києва на звернення Львівської облради поки що немає. Тим часом вагони з російським вугіллям, яке закупила у країни-агресора приватна фірма, зафіксовані по всій Україні; нещодавно активісти відзняли відповідний відеоролик у Хмельницькому

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-