В Україні запускають “касовий апарат у смартфоні”: що це означає для бізнесу

В Україні запускають “касовий апарат у смартфоні”: що це означає для бізнесу

Укрінформ
В Україні буде впроваджено програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО) у смартфоні.

Про це розповів голова Державної податкової служби Сергій Верланов під час брифінгу у Києві щодо прийнятих ВР законів про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі і послуг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Прийняті минулого тижня законопроекти (№1053-1 та №1073) внесли декілька докорінних змін в систему адміністрування податків і застосування реєстраторів розрахункових операцій. Цими законами насамперед було дозволено використання програмних РРО, тобто РРО у смартфоні", - сказав Верланов.

Він зазначив, що касові апарати, до яких усі звикли, можуть використовуватися поряд з програмними РРО.

Читайте також: Нацбанк попереджає: Україною “гуляють” якісні підробки гривень

"Бізнес, який вже закупив касові апарати, може ними користуватися, але поряд з тим, ми відкриваємо можливість для використання програмних РРО. Відповідно до закону і нашої задумки, ДПС надає цей сервіс безкоштовно. Сьогодні можна завантажити додаток ДПС, і через свій кабінет можна використовувати цей сервіс", - наголосив голова відомства.

За його словами, електронний розрахунок можна здійснити через смартфон, і чек про покупку залишиться в інформації електронного кабінету продавця, надійде покупцю на телефон, а також автоматично поступить на сервер ДПС. Це дозволить зменшити кількість операцій при розрахунку і значно скоротити витрати підприємця на обслуговування бізнесу.

Читайте також: Рада може ввести механізм кешбеку для ризикових галузей з 2020 року - Гетманцев

Верланов розповів, що 8 програм для РРО доволі довго тестувалися на ринку, із них 6 програм було протестовано на базі ДПС.

Як повідомляв Укрінформ, із 1 жовтня 2020 року буде застосовуватися повний розмір штрафу за незастосування РРО або невидачу чека (100% від суми при першому порушенні і 150% при кожному наступному). З цієї ж дати починають застосуватися загальні правила використання РРО для окремих категорій платників єдиного податку ІІ-IV груп (без обмеження обсягу доходу за календарний рік), які здійснюють: реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надають платні послуги у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння; роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах; діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування; реалізацію текстилю, деталей та приладдя для автотранспортних засобів.

Загальні правила використання РРО для всіх платників єдиного податку ІІ-IV груп починають діяти з 1 січня 2021 року одночасно зі збільшенням граничного обсягу доходу платників єдиного податку ІІ групи з 1,5 до 2,5 млн грн.

Вимоги закону не поширюватимуться на звичайних фізичних осіб (не суб’єктів підприємницької діяльності) та платників єдиного податку І групи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-