Нацбанк пояснив, що сприяло росту ВВП у II кварталі

Нацбанк пояснив, що сприяло росту ВВП у II кварталі

Укрінформ
Економіка України у другому кварталі 2019 року зросла на 4,6% у річному вимірі (р/р), чому сприяли вищі за прогнозовані темпи зростання споживчого попиту.

Про це йдеться в коментарі Національного банку щодо зміни реального ВВП у II кварталі 2019 року.

"У II кварталі 2019 року економіка України зросла на 4,6% у річному вимірі (р/р), прискорившись з 2,5% р/р у I кварталі 2019 року. Фактичні темпи зростання економіки перевищили оцінку Національного банку, опубліковану в Інфляційному звіті за липень 2019 року. НБУ очікував, що зростання реального ВВП у ІІ кварталі становитиме 3% р/р. Основна причина жвавішого зростання економіки – вищі за прогнозовані темпи зростання споживчого попиту", - зазначено у коментарі.

У Нацбанку наголосили, що кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 11,8% р/р проти 10,7% р/р у попередньому кварталі. Цьому сприяло зростання доходів населення та посилення споживчої впевненості.

Водночас споживання сектору державного управління й надалі знижувалося (до 6,4% р/р). Основні причини – ефект від запровадження на початку поточного року монетизації субсидій та стримана фіскальна політика.

Також у Нацбанку зафіксували стрімке уповільнення у ІІ кварталі зростання інвестицій. Темпи збільшення валового нагромадження основного капіталу становили 7,9% р/р проти 17,4% у I кварталі. Це пов’язано із завершенням капітальних ремонтів на промислових підприємствах та окремих великих проєктів в енергетичному секторі, уповільненням зростання капітальних видатків державного бюджету, зокрема на будівництво доріг.

Читайте також: 40% економічного зростання до 2024-го: складно, але реально

Продовжують скорочуватися запаси, але не так суттєво, як у І кварталі. У НБУ це пояснили високим врожаєм ранніх зернових культур (завдяки вищій врожайності та швидшим темпам збирання врожаю) та нарощуванням поставок енергетичних ресурсів.

Високий врожай підтримував експорт, але його зростання уповільнилося (до 4,4%), зокрема, через падіння фізичних обсягів експорту металургійної продукції. А зростання імпорту, навпаки, прискорилося (до 9,1% р/р). Основні причини – високий споживчий попит та нарощування поставок енергетичних ресурсів. Як наслідок, від'ємний внесок чистого експорту в зростання реального ВВП збільшився (до 2,8 в.п.).

У розрізі видів діяльності зростання прискорилося зростання у сільському господарстві, промисловості, в торгівлі та транспорті. Стрімке зростання спостерігалося в секторі фінансової та страхової діяльності завдяки рекордним обсягам чистих прибутків банків. Високими темпами й надалі зростала валова додана вартість у тих видах діяльності, де основним рушієм зростання є споживчий попит: тимчасове розміщення й організація харчування, інформація та телекомунікації тощо. Водночас у будівництві зростання сповільнилося через послаблення інвестиційного попиту.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держстату, номінальний внутрішній валовий продукт України у ІІ кварталі 2019 року становив 927,8 млрд грн, що на 14,9% більше, ніж за І квартал цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-