Крюківський вагонобудівний завод відзначає 150-річчя

Крюківський вагонобудівний завод відзначає 150-річчя

Укрінформ
Одне з найстаріших підприємств України – Публічне акціонерне товариство «Крюківський вагонобудівний завод» 20 вересня святкує 150-річчя з дня заснування.

Урочистості на заводі розпочалися з презентації книги Ганни Кудіярової «Нехай летять країною поїзди», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тих, хто критично ставився до самої ідеї створення українського пасажирського вагона, було багато. Мало було тих, хто вірив у нас. Але, як бачите, у нас усе вийшло. Практично не залишилося рейкової техніки для перевезення пасажирів, яку б колектив Крюківського вагонобудівного не розробляв, не проєктував, не випускав чи не готовий був випускати», - зазначив, зокрема, на презентації книги президент ПАТ Володимир Приходько.

Історія підприємства бере свій початок у 1869 році. Тоді це були невеликі ремонтні майстерні на околиці Кременчука, в Крюкові, Південної (Харківсько-Миколаївської) залізниці, де лагодили паровози і вагони. З появою у 1900 році нових виробничих корпусів колектив майстерень став випускати залізничну техніку. Почали з двовісних платформ і напіввагонів. Згодом освоїли складання універсальних вагонів-платформ, критих вагонів, цистерн, вагонів-хоперів тощо.

Перед Другою світовою Крюківський вагонобудівний (статус заводу він отримав у 1930) досягнув рекордної цифри – 7000 вагонів за рік. Та війна змінила виробничий напрямок підприємства: у Пермі, куди воно було евакуйоване, на ньому налагодили випуск фугасних авіаційних бомб. Однак уже за три роки після перемоги завод повністю відродив довоєнний об’єм мирної продукції.

Нині це успішне багатопрофільне підприємство (виробничі площі займають 100 га). Окрім основної продукції, тут виготовляють ескалатори та вагони для метрополітену, сільськогосподарську техніку, напівпричепи для перевезення худоби й великогабаритної техніки, обладнання для шахт та гірничо-збагачувальних комбінатів, автогрейдери й дуже затребувані на фронті мобільні лазно-пральні комплекси, легкові та вантажні автомобілі, механічні й вакуумні підмітально-прибиральні машини...

Читайте також: Сумське підприємство з допомогою ЄБРР запустило систему очищення відходів

За підсумками минулого року, КВБЗ збільшив чистий прибуток майже на 47%, до 463 млн грн. Цьогоріч він уже інвестував у розширення потужностей 250 млн грн, що вдвічі більше, ніж минулого року, а реалізував продукції на 8 млрд грн.

На заводі працюють понад 5600 чоловік. Найбільш високооплачувані робітничі професії - зварювальника, фрезерувальника, слюсаря – на рівні 1 тисячі доларів. А середній заробіток – 16 тисяч гривень.

Сьогодні 500 кращим із співробітників колективу в міському Палаці культури, де о 17:00 розпочнуться святкові урочистості за участі урядовців, представників обласної та міської влади, підприємств-партнерів, будуть вручені нагрудні знаки та посвідчення про присвоєння звання «Почесний вагонобудівник КВБЗ», інші відзнаки й нагороди.

21 вересня ворота заводу будуть відкриті для всіх бажаючих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-