Проєкт закону про ринок землі опублікували на сайті Мінекономрозвитку

Проєкт закону про ринок землі опублікували на сайті Мінекономрозвитку

Укрінформ
Міністерство економічного розвитку торгівлі та сільського господарства України оприлюднило проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Про це повідомляється на офіційному веб-сайті Мінекономрозвитку.

“Відповідно до статті 9 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України оприлюднює проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”, - йдеться у повідомленні.

Законопроєкт передбачає, що з “01.10.2020 скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності”.

Встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижче нормативної грошової оцінки.

Забезпечується переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.

Забезпечується право громадян на викуп земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства, які їм належать на праві постійного користування та праві довічного успадкованого володіння. Пропонується надати можливість викупити такі землі із розстрочкою платежу до 5 років за ціною, що дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок.

Читайте також: Милованов розписав "правила гри" для майбутнього ринку землі

Також законопроєкт передбачає обмеження на сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що можуть перебувати у власності громадянина та юридичної особи, та пов’язаних з нею осіб, - не більше 15% сільськогосподарських земель області та 0,5% сільськогосподарських земель України.

Пропонується надати право Президенту України накладати новий вид санкції - “заборона на набуття у власність земельних ділянок” за поданням Ради національної безпеки та оборони України. Санкції мають бути затверджені постановою Верховної Ради України. Під санкції можуть підпадати іноземні держави, коло осіб певної діяльності (секторальні санкції) та окремі юридичні і фізичні особи.

Читайте також: Ціна на землю буде ринкова, але не нижче оціночної - Милованов

Електронну версію проєкту розміщено на сайті Мінекономіки у розділі “Обговорення проєктів документів.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати до Верховної Ради законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Читайте також: Милованов: Треба, щоб кожен українець мав такі самі права, як агрохолдинг

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила його до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Зеленський на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця року проведе земельну реформу, щоб створити ринок землі на 40 млн га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-