Київ і Москва мають знайти збалансоване рішення щодо обсягів транзиту газу – Шефчович

Київ і Москва мають знайти збалансоване рішення щодо обсягів транзиту газу – Шефчович

Укрінформ
Україна і Росія виявили розуміння того, що для сталого транзиту газу на європейський ринок їм потрібна угода, яка буде комерційно вигідною для всіх сторін. Комерційна вигода, в свою чергу, прямо залежить від обсягів газу, який прокачуватиметься через українську ГТС.
Про це у четвер у Брюсселі під час брифінгу для преси за підсумками тристоронніх переговорів між Єврокомісією, Україною і Росією щодо транзиту російського газу на європейський ринок територією України заявив віцепрезидент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович.

«Обсяги газу матимуть прямий вплив на рівень тарифів на його транспортування. Це матиме також вплив на інвестиції в систему. Такі обсяги великою мірою будуть залежати, зокрема, від зацікавленості України закупляти газ з Росії також для внутрішнього споживання, адже це також призведе до певних знижок у тарифах для газу, який проходитиме трубопроводами. Тож це питання має обговорюватися між комерційними операторами, які мають знайти збалансоване рішення з урахуванням всіх цих аспектів. Зараз є очевидним бажання обох сторін діяти саме таким чином», - сказав віцепрезидент Єврокомісії відповів на запитання кореспондента Укрінформу щодо того, чи надала Росія під час переговорів гарантії щодо обсягів газу, який прокачуватиметься до Європи через ГТС України.

Водночас на уточнююче запитання преси, чи повинна буде Україна закупляти газ напряму від Росії, і чи залежить від цього доля майбутнього транзитного контракту, він зазначив, що це має бути рішенням української влади і комерційних операторів .

«Це має бути рішенням української влади і комерційних операторів. Як ми вже говорили, від цього залежить також питання обсягів, які проходитимуть через українську ГТС. Це буде той газ, який призначений для європейських споживачів, а також газ, який може закуплятися Україною для внутрішнього використання. Що більше ви купляєте – то меншими будуть тарифи. Тож, тут має бути зроблена комерційна оцінка - що саме буде більш вигідним для української сторони», - сказав Шефчович.

Читайте також: Газпром уперше припустив можливість "грати" за європейськими правилами

Як повідомляв Укрінформ, у Брюсселі відбувся черговий раунд переговорів під головуванням віцепрезидента Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича за участю делегацій Єврокомісії, України і Росії. До складу української делегації входять міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель та голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-