Тариф та умови використання ГТС будуть залежати від терміну договору — Оржель

Тариф та умови використання ГТС будуть залежати від терміну договору — Оржель

Укрінформ
Питання щодо тривалості контракту на транспортування газу європейським споживачам є предметом технічних консультацій, але від нього залежить формування тарифів на транзит газу та стабільність його постачання на європейський ринок.

Про це у Брюсселі за підсумками тристоронніх переговорів щодо транзиту газу за участю Єврокомісії, України і Росії заявив міністр енергетики та охорони довкілля України Олексій Оржель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тариф та умови використання ГТС будуть також залежати від терміну укладання договорів. Чи це буде 10 років, або інші терміни – це питання технічних консультацій між сторонами. Сторони домовилися про те, що це буде рішення, яке має бути вигідним для усіх трьох сторін, щоб забезпечити стабільність поставок на європейський ринок», - зауважив український урядовець.

Відповідаючи на запитання журналістів, він зауважив, що з огляду на анбандлінг (розукрупнення) Нафтогазу в рамках нової моделі функціонування газотранспортної системи, українська сторона розглядає можливість залучення іноземних партнерів, на цей час це питання є лише перспективою.

«Це лише певна перспектива, й вона лише прораховується. Я не можу сказати, що в нас вже є реальні перемовини з іноземними партнерами. Якщо хтось чітко покаже свою зацікавленість в тому, щоб брати участь, думаю, в такому випадку ми напрацюємо відповідний юридичний механізм», - сказав Оржель.

Читайте також: Україна має резерв газу у разі непідписання контракту з Росією

Разом з цим, він зауважив, що інше питання – щодо виконання рішень Стокгольмського арбітражу у правових суперечках між Нафтогазом і Газпромом, не було предметом переговорів, що відбулися у Брюсселі.

«Ми займаємо чітку позицію: Стокгольмський арбітраж не є предметом поточних переговорів. Російська сторона піднімала це питання, і в даному випадку це є їхня позицією», - додав міністр.

Він нагадав, що українська сторона прибула до Брюсселя з підготовленим рішенням про відокремлення газотранспортного оператора, і має намір працювати далі у питаннях транзиту газу виключно за європейськими правилами.

За словами Олексія Оржеля, сторони домовилися «звірити годинники» наступного разу у 20-х числах жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявив, що українська сторона погоджується із пропозицією Єврокомісії щодо укладення довгострокового контракту, розрахованого на 10 років, при цьому Україна має забезпечити щорічний транзит в обсязі 60 млрд кубометрів газу щороку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-