Милованов розписав

Милованов розписав "правила гри" для майбутнього ринку землі

Укрінформ
Можливість купувати землі сільгосппризначення буде в українських фізичних та юридичних осіб, територіальних громад та в держави.
Про це написав у Facebook міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

“Можливість купувати землі с/г призначення буде в українських фізичних та юридичних осіб, територіальних громад та держави”, - написав Милованов, формулюючи основні положення щодо обігу земель сільгосппризначення.

Він зазначив, що основні положення обігу земель також передбачають:

  • фінансову підтримку малим фермерам та фізичним особам, що купують малі обсяги до 500 га (компенсація відсотків, інша фінансова підтримка);
  • концентрацію власності на рівні 15% для області та 0,5% - для країни;
  • стартовою ціною продажу державних/комунальних земель через торги буде нормативна грошова оцінка (НГО);
  • заборону набуття у власність ділянок громадянам та капіталу РФ;
  • скасування мораторію.

Датою запровадження ринку урядовець назвав 1 жовтня 2020 року.

На думку Милованова, проблеми, які існують на сьогодні з обігом землі, мають бути вирішені через створення однакових правил гри для всіх.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила його до 1 січня 2020 року.

Читайте також: Милованов: Треба, щоб кожен українець міг купити стільки землі, як агрохолдинг

У серпні 2019 року Президент Зеленський на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі заявив, що Україна до кінця року проведе земельну реформу, щоб створити ринок землі на 40 млн га.

Виступаючи 19 вересня на конференції “Земля як фактор розвитку українського села”, Президент України наголосив, що право на купівлю і продаж землі матимуть тільки українці та українські компанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-