У Нафтогазі не певні, що тристоронні переговори щодо транзиту відбудуться

У Нафтогазі не певні, що тристоронні переговори щодо транзиту відбудуться

Укрінформ
Тристоронні переговори щодо транзиту російського газу після 2019 року у форматі Європейська комісія - Україна - Російська Федерація можуть не відбутися.

Про це у Facebook написав виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Сьогодні тут буде тристороння зустріч (Україна, ЄС, РФ) щодо транзиту з 2020 року. Подивимося... Перш за все подивимося, чи будуть взагалі переговори, чи російська сторона буде продовжувати наполягати на нашій відмові від виграшу в Стокгольмському арбітражі як на передумові початку переговорів", - написав Вітренко.

За його словами, Нафтогаз давно готувався до переговорів та прорахував різні сценарії.

"На щастя, за час після останньої тристоронньої зустрічі нам вдалося досягти консолідованої з нашими партнерами позиції, що така вимога (відмова від виграшу у Стокгольмському арбітражі - ред.) є неприйнятною", - додав Вітренко.

Читайте також: Газові переговори Україна-Росія-ЄС пройдуть 19 вересня

Як повідомляв Укрінформ, контракт на транзит російського газу через територію України закінчується 31 грудня 2019 року.

Єврокомісія підготувала свою позицію щодо порядку та умов здійснення транзиту російського газу територією України після 2019 року. Згідно з пропозицією ЄК, новий контракт на транзит газу має бути довготривалим – на 10 або більше років – і передбачати такі обсяги, які могли б зацікавити європейського інвестора з високою репутацією.

У Нафтогазі заявляли, що на майбутніх переговорах запропонують Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щорічно протягом 10 років. За їхніми даними, пропозиція погоджена з європейськими партнерами, вона ґрунтується на європейському підході до формування транзитного тарифу.

Тим часом 26 липня міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що Росія запропонувала Україні продовжити чинний контракт на транзит газу на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-