Уряд оновив план анбандлінгу Нафтогазу

Уряд оновив план анбандлінгу Нафтогазу

Укрінформ
Кабінет міністрів на засіданні у середу, 18 вересня, ухалив рішення про оновлення плану анбандлінгу НАК "Нафтогаз України", а також про передачу ПАТ "Магістральні газопроводи України" до Міністерства фінансів.

Про це на брифінгу за результатами засідання уряду сказав міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми оновили план анбандлінгу, заклали чіткі строки, заклали відповідальність кожної зі сторін. У минулі роки між урядом та Нафтогазом був певний конфлікт щодо поглядів на модель анбандлінгу. Протягом двох останніх тижнів ми активно працювали та розробили комплексне компромісне рішення", - сказав Оржель.

На думку міністра, дане рішення є правильним сигналом від української влади для європейських партнерів напередодні перемовин щодо транзиту газу.

"Дуже важливо, що ми ухвалюємо це рішення перед завтрашніми тристоронніми перемовинами у форматі ЄС-РФ-Україна щодо транспортування газу. Ми показали, що перед перемовинами ухвалили необхідні рішення, готові до підписання договору відповідно до вимог третього енергетичного пакету та європейського законодавства", - зазначив Оржель.

Читайте також: Україна накопичила у сховищах 19,5 мільярда кубів газу

Він також відзначив, що уряд передав ПАТ "Магістральні газопроводи України" під управління Міністерства фінансів. За словами Оржеля, передача компанії Мінфіну усуне можливі зловживання щодо конфлікту інтересів з іншими бізнесами: видобуток, продаж та інше.

"Магістральні газопроводи України - корпоратизовану компанію, що має свою наглядову раду, передано від Міненергодовкілля до Мінфіну. Це також була вимога наших європейських партнерів", - додав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель підтвердив участь української делегації у тристоронніх газових переговорах між Єврокомісією, Україною та Росією 19 вересня.

Раніше, у травні 2019 року, уряд Володимира Гройсмана схвалив модель анбандлінгу НАК "Нафтогаз України", що базується на принципі власності, - OU (Ownership unbundling). Ця модель передбачає виведення як оператора, так і ГТС за межі групи Нафтогаз: подання ПАТ "Магістральні газопроводи України" заявки на сертифікацію, підписання транзитної угоди та отримання майна, необхідного для здійснення транспортування газу ПАТ «МГУ».

У МГУ зазначали, що це рішення не потребує додаткових законодавчих змін, наприклад, прийняття закону про концесію, як це було б необхідно для імплементації моделі ISO.

НАК "Нафтогаз України", у свою чергу, виступає за іншу модель анбандлінгу - ISO (Independent System Operator). Модель ISO - це коли газотранспортні активи залишаються у Нафтогазу, проте оператор передається незалежному органу/стороні.

Як відомо, анбандлінг - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії. Здійснюється на виконання ст. 9 Директиви 2009/73/ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-