Продаж землі: у Кабміні порахували, як здешевити кредити у 2020 році

Продаж землі: у Кабміні порахували, як здешевити кредити у 2020 році

Укрінформ
У проєкті державного бюджету на 2020 рік зафіксовані видатки у розмірі 4,4 млрд грн, які підуть виключно на здешевлення кредитів на купівлю землі сільгосппризначення.

Про це розповів заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань аграрної політики Тарас Висоцький у Києві під час круглого столу “Земельне віче”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Є анонсований державний бюджет 2020 року, поданий урядом у парламент. І там є чітко зафіксована цифра — 4,4 млрд грн на здешевлення кредитів українським сільгоспвиробникам для купівлі сільгоспземель. Це дуже важливий момент. Тому що ми всі мріємо про той час, коли буде фінансування під п’ять відсотків для всіх. Але поки він настане, держава готова зробити його уже починаючи з 2020 року, компенсуючи облікову ставку НБУ. І ми розуміємо, що тоді реальна вартість (кредитів - ред.) буде близько 5% річних”, - сказав Висоцький.

Читайте також: Гончарук пояснив, звідки у проєкті бюджету 4,4 мільярда на підтримку АПК

За його словами, уряд розрахував, що суми в 4,4 млрд грн вистачить на 2020 рік для компенсації здешевлення кредитів, тому що ринок сільськогосподарських земель буде запущено у другій половині року.

“А далі, на 2021 та 2022 роки, буде плануватися стільки (фінансової допомоги - ред.), щоб залежно від ціни і попиту підтримати український союз виробників, українських фермерів у купівлі землі”, - наголосив заступник міністра.

Також він висловив переконання, що залишиться чинною норма про те, що купувати землю зможуть лише українці та українські сільгоспвиробники.

“І всі запобіжники мають бути поставлені, зокрема, відносно країни-агресора”, - заявив посадовець.

Висоцький пояснив, що підтримку за програмами здешевлення кредитів зможуть отримувати усі юридичні особи, які працюють на ринку та мають статус сільгоспвиробників: фермери, кооперативи, компанії-виробники.

“Лише не фізичні особи, бо для них існує інша система кредитування. Ви подаєте документи — і отримуєте компенсацію. Фізособи не зможуть (отримати допомогу - ред.), треба бути зареєстрованим сільскогосподарським виробником, не обов'язково фермерським господарством”, - уточнив посадовець.

Також він анонсував створення Фонду гарантування під фінансування кредитів, завдяки якому буде простіше брати кредити.

За словами заступника міністра, закон про продаж землі буде прийнято до 1 жовтня. При цьому з 1 січня 2020 року припинять працювати усі програми державної допомоги сільгоспвиробникам, які діяли донині в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила його до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Зеленський, виступаючи на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі, заявив, що Україна до кінця року проведе земельну реформу, щоб створити ринок землі на 40 млн га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-