Є сумніви: чи вигідна українцям програма “газ про запас”

Є сумніви: чи вигідна українцям програма “газ про запас”

Аналітика
Укрінформ
В Антимонопольному комітеті вважають, що НАК “Нафтогаз” вводить в оману громадян, які переплачують, купуючи блакитне паливо наперед

Компанія “Нафтогаз України” та регіональні газопостачальники не надають людям повної інформації про умови програми “Газ про запас”, що втілюється в рамках акції “Твоя енергонезалежність”. Такого висновку дійшли фахівці Антимонопольного комітету України. Як наголошується в повідомленні регулятора, від споживачів приховують частину інформації щодо вартості блакитного палива. Як наслідок – тим, хто укладає відповідні угоди, доводиться переплачувати. Насправді за газ, який можна використати узимку, люди сплачують більше розрекламованої “літньої ціни”. Щонайменше на 226 гривень за тисячу кубометрів. Пов’язано це з особливостями Додаткової угоди, яку мають підписати потенційні учасники програми, перш ніж здійснити передоплату за газ.

Згідно із документом:

  • – Споживач, сплачуючи постачальникові кошти з розрахунку замовлених обсягів природного газу за ціною, визначеною в угоді, набуває право отримати ці обсяги в період з 1 жовтня 2019 до 31 березня 2020 року виключно у випадку, якщо ціни, що діють на момент постачання, будуть вищими, ніж ціна, за якою здійснено передоплату;
  • – У разі, якщо протягом того ж періоду ціна на природний газ буде нижчою за ціну, за якою було здійснено передоплату, побутовому споживачеві доведеться додатково оплатити вартість реально спожитого газу, незважаючи на наявність передплаченого обсягу. (Не ДОДАТКОВО, а фактично заново. А оплачений наперед газ можна буде використати лише у наступні місяці, але знову ж таки – тільки за умови, що його вартість буде такою ж або вищою за ціну, яка існуватиме на ринку на той момент. – Ред.)
  • – Повернути свої кошти споживач зможе не раніше 1 квітня 2020 року.

“Якщо ціна на газ взимку буде нижчою, ніж сплачена за акцією у вересні, доведеться оплатити новий об'єм газу за новою, нехай і нижчою, ціною, – пояснюють в Антимонопольному комітеті, – А за вже придбаний кошти не повернуть – просто цей обсяг „чекатиме“, доки ціни знову підвищаться. Якщо ж ціна так і залишатиметься нижчою, перерахунок буде можливим лише після 1 квітня”.

Тобто, виходить, що замість обіцяної економії, учасникам програми доведеться узимку платити за газ стільки ж, скільки й тим, хто не повірив у ефективність “фішечки” від “Нафтогазу”. При цьому частину своїх грошей люди нібито “позичать” газопостачальникам. Звісно ж, без жодних відсотків та компенсацій. До того ж, не відомо, чи повернуть ці кошти одразу після 1 квітня, чи влітку, чи взагалі не повернуть – “заморозивши” на особових рахунках споживачів як передоплату за майбутні періоди.

“І це не просто теорія: діюча ціна на природний газ для населення у серпні складала 4770 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ і вартості транспортування. – Ред.) і була на 226 гривень нижчою за ціну в рамках акції “Твоя енергонезалежність”, – йдеться у повідомленні АМКУ.

Отже, Антимонопольний комітет рекомендував “Нафтогазу України” та регіональним газопостачальним компаніям припинити поширення неповної і неточної інформації, оскільки це має ознаки порушення Закону “Про захист від недобросовісної конкуренції”.

Комітет також звернувся до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з пропозицією вжити заходів для забезпечення контролю за дотриманням газопостачальними компаніями ліцензійних умов.

В НАК “Нафтогаз” поки що не відреагували на оприлюднені АМКУ звинувачення у наданні неповної інформації та введенні в оману споживачів. Водночас на виконання програми “Газ про запас” рекомендації Антимонопольного комітету, схоже, суттєво не вплинуть. Адже до завершення “осінньої частини” програми залишилися лічені дні – купити необхідні обсяги палива українці матимуть змогу до 25 вересня. Хоча декого зі споживачів такі попередження, певно, і вбережуть від можливих помилок, тож вони відмовляться від планів закупити паливо наперед.

Проблема в тому, що до 20 тисяч українських родин уже скористалися можливістю зекономити на підвищенні вартості газу в опалювальний період. І сплачені кошти їм без судових рішень вже ніхто не поверне. При цьому ніхто нині не зможе чітко відповісти: а чи і справді варто боятися, що узимку ці люди “програють”. Адже ймовірність підвищення вартості природного газу в зимовий період доволі висока – тим паче, на тлі нинішнього збурення на світових нафтових ринках... І тоді ці споживачі лише дякуватимуть “Нафтогазу” за можливість заощадити. І при цьому їм буде “фіолетово”, що хтось десь якусь частину інформації від них приховав. Якщо ж аналітики АМКУ мають рацію – ситуація буде вже іншою: на “Нафтогаз” навпаки “вішатимуть усіх собак”...

Словом, остаточно з’ясувати, хто зі споживачів виграє, а хто програє і звісно ж, дізнатися, чи виправдані побоювання регулятора, зможемо вже навесні – по завершенні опалювального сезону.

Водночас порадувала оперативність Антимонопольного комітету: про акцію “Газ про запас” в “Нафтогазі” оголосили лише три тижні тому, а вже маємо реакцію від регулятора. І так, на жаль, буває не часто. Ще рідше порушники (чи потенційні порушники антимонопольного законодавства реагують на перші попередження від АМКУ і навіть на відкриті ним провадження. Сподіваємося, цього разу така реакція буде.

А ще хочеться вірити, що така оперативність продиктована справді турботою про громадян, а не чиєюсь зовнішньою “зацікавленістю”. Бо висновків АМКУ щодо деяких інших резонансних справ, в тому числі, й тих, що стосуються набагато більшої кількості громадян, іноді доводиться чекати роками. Один із прикладів – спроба комітету “розібратися” із так званим “28-денним місяцем” у календарі, нав’язаному клієнтам операторами стільникового зв’язку (причому, тут явно йдеться і про ознаки монопольної змови, оскільки “місячна хвороба” скосила одразу усіх учасників ринку). В комітеті обіцяли відповідні рішення ще у квітні. Утім, жодних дієвих заходів проти монополістів так і не вжили. Тож, як і раніше, вони отримують від споживачів по 13 місячних абонентних плат на рік замість 12. Більше того, дехто з з мобільних операторів навіть намагається використати власноруч (за компанію з конкурентами) створеною ситуацією із рекламною метою – подаючи “справжній” 30 чи 31-денний місяць не як незалежний від них природний цикл, а як власні переваги та “ноу-хау”.

Владислав Обух. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-