FT: Зеленський і Коломойський шукають компроміс щодо ПриватБанку - Гончарук

FT: Зеленський і Коломойський шукають компроміс щодо ПриватБанку - Гончарук

Укрінформ
Українська влада прагне досягти компромісу з бізнесменом Ігорем Коломойським у справі ПриватБанку, але цей крок може віддалити від Києва його західних партнерів.
Про це заявив виданню Financial Times Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

"Український Прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Київ наразі шукає компроміс із олігархом-мільярдером Ігорем Коломойським через скандал навколо ПриватБанку. Проте таким кроком українська влада на чолі з Президентом Володимиром Зеленським може віддалити від себе західних партнерів та зменшити підтримку з їхнього боку", - йдеться у повідомленні.

Сам український прем’єр наголосив, що він «повністю переконаний в тому, що потрібно зосередитися на економічному зростанні прямо зараз та шукати спільні рішення замість витрати ресурсів на знищення один одного». Відтак, на думку Гончарука, компроміс між українською владою та Коломойським – «дуже потрібна річ». Гончарук підкреслив, що досягти угоди з олігархом хоче і сам Президент Володимир Зеленський. При цьому Гончарук додав, що будь-яке рішення цього питання слід шукати разом із Міжнародним валютним фондом.

Зі свого боку, Міжнародний валютний фонд попередив Україну, що поступки Коломойському поставлять під питання програму допомоги standby на суму в 3,9 млрд дол.

Водночас колишня очільниця Національного банку України Валерія Гонтарева, безпосередньо причетна до націоналізації ПриватБанку, заявила Financial Times, що «компроміс із Ігорем Коломойським неможливий», підкресливши, що перед націоналізацією його банку олігарху був запропонований план рекапіталізації, але мільярдер «не зміг виконати своїх обіцянок».

Читайте також: Порошенко про допит у ДБР: питали про ПриватБанк та події у Керченській протоці

Як повідомлялося, детективна агенція Kroll за підсумками аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації наприкінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвели до збитків мінімум у 5,5 млрд доларів

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які, ймовірно, їм належать або перебувають під їхнім контролем. Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів ексвласників банку і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд дол.

Варто також зазначити, що Офіс Президента 10 вересня 2019 року повідомив про зустріч глави держави Володимира Зеленського з бізнесменом Ігорем Коломойським. У прес-релізі зазначалося, що співрозмовники обговорили питання ведення бізнесу в Україні, а також йшлося про енергетичну сферу.

Пізніше Зеленський сказав журналістам, що обговорював з Коломойським зниження тарифів на житлово-комунальні послуги і неможливість існування монополії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-