НБУ окреслив вимоги до учасників фінансового ринку

НБУ окреслив вимоги до учасників фінансового ринку

Укрінформ
Усі учасники фінансового ринку, як банківські так і небанківські фінансові установи, мають мати прозору структуру власності, достатній капітал та дотримуватись вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу та захисту прав споживачів.

Про це на брифінгу щодо ухвалення закону про спліт сказала перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Український фінансовий ринок - це 76 банків, які на ньому працюють. Разом з банками на ринку працюють трохи більше 1900 інших небанківських фінансових установ. Це і страхові компанії, і кредитні союзи, і ломбарди, і лізингові компанії, і факторингові компанії, тощо... Що дає цей закон (про спліт - ред.)? Із точки зору регулювання, то нагляд та регулювання роботи за небанківськими фінансовими компаніями, такими як страхові, кредитні спілки, ломбарди та інші відходить до НБУ, а регулювання пенсійних фондів, фондів фінансування будівництва буде здійснювати НКЦПФР. Тобто у нас залишиться 2 регулятори на ринку. У нас дуже прості вимоги до всіх учасників фінансового ринку: перше - прозорість структури власності, друге - достатність капіталу, третє - дотримання вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу і ринкової поведінки, та захисту прав споживачів. Більше ніяких специфічних умов НБУ не має", - сказала Рожкова.

Вона зазначила, що Закон передбачає перехідний період, який закінчиться 30 червня наступного року. З 1 липня всі повноваження щодо регулювання небанківського сектору перейдуть до НБУ, а протягом цього часу буде відбуватись передача функцій від Нацкомфінпослуг.

Читайте також: НБУ та МВФ розпочали роботу над новою програмою співпраці

Рожкова висловила сподівання, що новий підхід до регулювання небанківського фінансового ринку не має позначитись на роботі компаній та їх кількості.

"Кількість компаній визначається потребою ринку. На сьогодні, згідно з останніми дослідженнями, рівень фінансової інклюзії у нас не високий, є великий пласт населення, який не користується фінансовими послугами. Із цієї точки зору ми бачимо, що для всіх фінансових компаній є потенціал до зростання. Знову-таки є малий бізнес, який має складнощі в отриманні коштів від банків, тому, з нашої точки зору, потенціал зростання сегменту ринку досить значний і ми не бачимо причин, чому кількість компаній повинна скорочуватись", - сказала Рожкова.

Як повідомляв Укрінформ, 12 вересня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» (№1069-2), метою якого є скорочення кількості регуляторних та контролюючих органів на ринках небанківських фінансових послуг шляхом розподілу функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, між іншими органами, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг. Національний банк стане регулятором страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок, ломбардів та бюро кредитних історій, а НКЦПФР регулюватиме недержавні пенсійні фонди та фонди фінансування будівництва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-