Нафта злетіла на 10% після атаки на заводи в Саудівській Аравії

Нафта злетіла на 10% після атаки на заводи в Саудівській Аравії

Укрінформ
Ціни на нафту різко зросли в понеділок після атак на нафтові об'єкти Саудівської Аравії в суботу, які призвели до скорочення обсягу світової пропозиції приблизно на 5%.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Ф'ючерси на Brent зросли на 10,03% до $66,26 за барель. Раніше в ході сесії Brent зросла на 19,5% до $71,95 - це рекордний внутрішньоденний стрибок з 14 січня 1991 року.

Ф'ючерси на американську легку нафту WTI зросли на 8,9% до $59,73, раніше злетівши на 15,5% до $63,34 за барель, що стало максимальним внутрішньоденним зростанням з 22 червня 1998 року.

Найбільший у світі НПЗ, що належить держкомпанії Saudi Aramco був атакований напередодні бойовими безпілотниками. Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці, проте США звинуватили в інциденті Іран.

У зв'язку з атакою на свій найбільший НПЗ державна компанія Aramco скоротила нафтовидобуток приблизно наполовину. Це становить близько 5% глобальних поставок нафти на світові ринки.

Обвал виробництва в саудівському королівстві викликав паніку на світових ринках і спровокував рекордне у поточному році добове зростання цін. У ході ранкових торгів вартість бареля листопадової нафти Brent досягла $71,95, що на 19,5% вище рівня закриття попередньої торговельної сесії. Це найвище добове зростання котирувань з 14 січня 1991 року

Саудівська Аравія є найбільшим у світі експортером нафти, і атаки на нафтову інфраструктуру компанії Saudi Aramco призвели до скорочення видобутку на 5,7 мільйона барелів на добу. Компанія поки не назвала терміни відновлення видобутку в повному обсязі.

Читайте також: Трамп може зустрітися з Рухані попри інцидент у Саудівській Аравії

Станом на 09:45 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 65,53 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 67,80 долара за барель, що на 7 доларів і 58 центів вище рівня закриття торгів ($60,22).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-