“Золота” картопля: експерти пояснили, чому ростуть ціни

“Золота” картопля: експерти пояснили, чому ростуть ціни

Укрінформ
Ціни на картоплю в Україні залишаються найвищими в Євразії і продовжують зростати, виробники вже просять за картоплю до 9 грн за кілограм.

Про це повідомляється на аналітичній платформі плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.

"На сьогоднішній день ціни на картоплю в Україні залишаються найвищими не тільки в Європі, але і у всій Євразії. Оптова ціна на картоплю наразі коливається від 7 до 10 грн/кг (0,28-0,40 дол. за кг). Причому угоди укладаються переважно по 8-9 грн/кг, а в кінці тижня навіть по 8 грн/кг (0,32 дол. за кг) багато виробників відмовлялися продавати картоплю", - йдеться у повідомленні.

Аналітики наголошують, що недавно почалося збирання пізніх сортів картоплі у професійних господарствах, які вирощують від 10 до 500 і більше гектарів картоплі, і господарства населення вже завершили збирання врожаю, а значить пропозиція продукції на ринку наразі близька до максимальної. Однак ціни не тільки не знижуються, але минулого тижня навіть мали тенденцію до зростання, а цього тижня утримувалися на високому рівні.

Наголошується, що в сусідніх країнах можна купити картоплю в 2 -2,5 раза дешевше, і не дивно, що така істотна різниця в цінах провокує імпорт. І він, за даними експертів, продовжує збільшуватися щодня, адже заробіток для трейдера виходить дуже непоганим. Видається логічним, що висока ціна на картоплю мала б відлякати покупця і попит на картоплю мав би знизитися, та все виходить з точністю до навпаки.

Читайте також: Українська картопля є найдорожчою в регіоні — експерт

"Ціни на картоплю на середину вересня не завжди на мінімальному рівні за сезон. Дуже часто вони продовжують знижуватися до кінця жовтня, доки виробники розпродають продукцію, яка не підлягає тривалому зберіганню, і є активним процес бартерного обміну картоплі у населення північних областей країни на інші товари", - зазначила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.

За інформацією аналітиків Еast-fruit, урожай картоплі в північних регіонах країни у 2019 році був навіть гірше, ніж не надто хороший урожай попереднього року. Однак площі під нею були незначно розширені, що, по суті, забезпечило такий самий обсяг виробництва. При цьому продають господарства населення свою картоплю цього року дуже неохоче - вони теж пам'ятають, що в минулому сезоні закупівельні ціни на картоплю у квітні зросли майже удвічі порівняо з вереснем, і очікують, що цей сценарій повториться знову. В цих умовах, уже традиційно, активізувалися перекупники - вони намагаються скупити картоплю у населення і закласти її на зберігання, сподіваючись продати дорожче в зимовий період.

"Якщо ми проаналізуємо історію цін на картоплю за останні 10 сезонів, порівнюючи оптову ціну в середині квітня з ціною в середині вересня, то побачимо цікаву картину. У п'яти випадках ціна на картоплю в квітні була абсолютно ідентичною ціні на картоплю в середині вересня. Ще в одному випадку оптові ціни на картоплю в квітні були на 5,5% нижче, ніж у вересні, а в одному випадку - ціна зросла лише на 6% у квітні по відношенню до вересня. Тобто в абсолютній більшості випадків (в 70%) ті, хто вирішив, що краще зберігати картоплю, ніж продати у вересні, зазнали збитків, оскільки втрати в процесі зберігання абсолютно неминучі. Крім того, необхідно нести витрати на догляд за сховищами, їх оренду (або ж амортизацію), та й кошти, які необхідні для закупівлі картоплі (або неодержані в результаті її нереалізації) мають свою, дуже немалу в Україні вартість", - розповів керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Олександр Хорев.

За його словами, саме в минулому сезоні (2018-2019 років) і стався найбільший ціновий ріст - картопля подорожчала в середньому на 86% в середині квітня порівняно з серединою вересня. І це була єдина чітка вигода від продажу картоплі після зберігання за останні десть років. Тому експерт стверджує, що найбільш оптимальним підходом до продажу залишається системний підхід до маркетингу, коли виробник планомірно продає картоплю протягом усього сезону.

Аналітики УПОА наголошують, що такої високої ціни на картоплю у вересні, вираженої в гривні, як та, яка встановилася на ринку зараз, не було ще ніколи в історії. За оцінками експертів, загальне виробництво картоплі в 2019 році зросте порівняно з 2018 роком за рахунок кращої врожайності у професійних господарствах і розширення площ. Однак головне питання полягає в тому, скільки надмірно закупленої картоплі згниє у сховищах містян, без необхідних для зберігання картоплі умов.

З огляду на всі фактори, аналітики Еast-fruit очікують, що ажіотаж на ринку картоплі буде й далі розкручуватися засобами масової інформації, що може привести до збереження високих цін. Це зіграє на руку тим фермерам, які "під шумок" отримають хорошу ціну за свою продукцію, що не підлягає тривалому зберіганню. Недосвідчені споживачі, закупивши таку картоплю, швидше за все викинуть щонайменше половину такої продукції вже через кілька тижнів.

Зауважується, що подібна ситуація також зіграє на руку імпортерам, які продовжать завозити картоплю з Білорусі. При цьому імпорт на ціну істотно не впливатиме - він просто буде її стримувати. Та незначне зниження цін у найближчі тижні все-таки можливе.

А ось чи вдасться більше заробити на картоплі навесні - це велике питання. Імовірність отримання 20-25 грн/кг картоплі оптом навесні виглядає наразі малоправдоподібною. Тим більше слід врахувати, що перспективи зниження ціни на картоплю в країнах-імпортерах поки що не вичерпані - там збирання врожаю у багатьох регіонах тільки починається. ЄС також очікує отримання вищого врожаю картоплі, а значить імпортувати продукцію вони у великих обсягах не будуть.

Проте аналітики сподіваються, що хороші доходи цього року дозволять фермерам інвестувати кошти в підвищення рівня технологій вирощування, доробки, сортування, зберігання і маркетингу картоплі, що допоможе їм успішніше виходити на нові ринки вже в сезоні 2020-2021 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-