Мораторій на експорт деревини може

Мораторій на експорт деревини може "вбити" галузь — Бондар

Укрінформ
В Україні необхідно скасувати мораторій на продаж деревини за кордон, тому що він згубно впливає на лісову галузь.

Про це заявив заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час круглого столу "Лісова політика України: першочергові завдання", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми мусимо скасувати мораторій (на експорт деревини - ред.), дати можливість вільного ринку для дров’яної продукції. Це стимулюватиме розвиток і зростання цін на ринку, роботу підприємств галузі... І це дасть поштовх для розвитку економіки в цьому секторі. А щодо поглибленої переробки і щодо того, як це повинно розвиватися, то держава повинна придумати, як започаткувати і розробити заходи для стимулювання розвитку, успішної роботи переробного бізнесу", - сказав Бондар.

Він зазначив, що мораторій у нинішньому вигляді в Україні не здійснив жодного економічного прориву, а в питанні дров’яної сировини "зробив злочинну ситуацію для економіки держави". "Лісогосподарські підприємства мають на сьогодні залишки 1,2 млн кубічних метрів деревини. Ми скоротили заготівлю, тому що не можемо реалізувати в Україні те, що було заготовлено", - сказав посадовець.

За словами Бондаря, якщо законодавець хотів дати поштовх розвитку місцевому бізнесу, то це потрібно було робити не через заборону, а через стимулювання розвитку і поглиблення переробки.

"Для цього потрібно, щоб в Україну прийшли інвестиції. Відсутність жодних рішень щодо створення інвестиційного клімату в Україні, просто заборона експорту сировини — це призвело лише до зниження внутрішньої ціни, зменшення заготівлі стиглого лісу, а заготовлену деревину, яку маркуємо в лісі, – її навіть не вивозимо, тому що вона не має свого споживача. Через зниження ціни на сировину вже постає питання про зупинку підприємств різної форми власності через те, що неможливо реалізувати продукцію", - наголосив заступник голови Держлісагентства.

Він також вважає, що питання мораторію порушили люди, які не вболівають за розвиток лісової галузі та лісової промисловості. "Фактично сьогодні лісове господарство кредитує багато підприємств, які беруть задешево або з великою відстрочкою сировину, а потім ми не маємо можливості заплатити заробітну плату, податки", - сказав він.

Бондар підкреслив, що для поглибленої переробки в Україні держава має створити низку стимулюючих заходів. "Якщо Держлісагентству доручать це зробити, то ми би запропонували і парламенту, і уряду такі заходи, які б стимулювали розвиток деревообробної галузі в Україні", - зазначив посадовець.

Читайте також: В Україні терміново потрібно вносити зміни до Лісового кодексу - Бондар

Як повідомлялося, 9 квітня 2015 року Україна вперше заборонила експорт лісу-кругляка, ухваливши закон №325-VIII. У першій редакції закон забороняв експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді з України на 10 років. У вересні 2018 року Верховна Рада ухвалила закон №2531-VIII "Про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів" з поправками Президента України, який встановлює жорстку криміналізацію контрабанди лісу-кругляка і обмежує внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м в рік. Документ також містить пункт про заборону експорту паливної деревини.

У ЄС вважають, що заборона на експорт лісу є порушенням ключових торговельних положень Угоди про асоціацію, які забороняють будь-які форми обмежень на експорт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-