Рішення Суду ЄС щодо газопроводу ОPAL не пов'язане з “газовими” переговорами – Шефчович

Рішення Суду ЄС щодо газопроводу ОPAL не пов'язане з “газовими” переговорами – Шефчович

Укрінформ
Рішення суду ЄС від 10 вересня, яким було обмежено монопольне право Газпрому на використання німецького газопроводу OPAL, жодним чином не пов’язано із датою тристоронніх переговорів між Єврокомісією, Україною і Росією щодо транзиту газу, які мають відбутися 19 вересня.

Про це у середу під час прес-конференції у Брюсселі повідомив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович.

«Ми обговорювали дату наших тристоронніх переговорів, починаючи з травня, оскільки очікували на нове представництво від України, на формування нового уряду України за підсумками виборів. Тож рішення про дату було ухвалено на початку тижня, і ми не мали жодної уяви, які співпадіння за часом це може мати з виданням постанови Суду ЄС», - зауважив віце-президент.

Читайте також: Суд ЄС ухвалив вигідне Україні та Польші рішення щодо використання газопроводу OPAL

Він наголосив, що надіслав листи урядовцям Росії й України з дуже структурованим порядком денним, пояснюючи, яким чином Україна має намір виконувати європейське законодавство у підготовці майбутнього контракту та в організації майбутнього газового транзиту до Європи, а також яким чином європейська сторона може внести ясність, прозорість та ефективність у цю систему транзиту.

За словами віце-президент, порядок денний включатиме також перспективу укладення майбутніх довгострокових контрактів, тому що лише у такому випадку можливо забезпечити передбачуваність у постачанні газу та створити умови для інвестицій в оновлення газопроводів. Європейська сторона має намір також довести європейські підходи до врегулювання технічних питань, пов’язаних із транспортуванням газу.

Читайте також: Суд ЄС зруйнував монополію Газпрому та врятував транзит через Україну – PGNiG

«Ми хочемо це обговорити, тому що час спливає, і поточний контракт вичерпує термін дії до кінця року. Я дуже задоволений тим, що обидві країни це добре розуміють і чітко демонструють налаштованість на вирішення цієї проблеми. Тому що лише позитивне рішення дозволить зберегти імідж Росії як надійного постачальника і України як надійного транзитера. Це дуже важливо для обох країн, для майбутніх операцій з торгівлі газом», - підкреслив Шефчович.

Він наголосив, що європейська сторона підходить до цих переговорів «з відритим розумом», оскільки прагне знайти позитивне та прийнятне рішення.

Читайте також: Газові переговори Україна-Росія-ЄС пройдуть 19 вересня

«Як ми розуміємо, ці перемовини підтримуються обома лідерами в Росії і в Україні, і це буде наше завдання – підштовхнути дискусію, наскільки це можливо, для створення найсприятливішого середовища для позитивного результату. Ми дійсно розглядаємо всі альтернативи, як ми можемо цього досягти, тому що забезпечення довгострокового транзиту через Україну має стратегічну важливість для Європейського Союзу», - заявив віце-президент Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, Верховний суд Європи у вівторок скасував рішення ЄС, що дозволяє російському Газпрому транспортувати більше газу по газопроводу ОPAL, який з'єднує трубопровід Nord Stream з Німеччиною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-