Рада НБУ ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2020 рік

Рада НБУ ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2020 рік

Укрінформ
Рада Національного банку України ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2020 рік і середньострокову перспективу.
Про це голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин написав у Facebook.

"Керуючись Конституцією та законодавством України, Рада Національного банку України (далі – Рада) під час свого засідання ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2020 рік і середньострокову перспективу (далі – Основні засади), розроблені на основі пропозицій Правління Національного банку України та з урахуванням Стратегії монетарної політики Національного банку України. Згідно із затвердженими Основними засадами ціллю грошово-кредитної (монетарної) політики залишається підтримання інфляції у середньостроковій перспективі на рівні 5% із допустимим діапазоном відхилень ± 1 п. п., а Національний банк може використовувати всі законодавчо визначені засоби грошово-кредитної політики", - йдеться в повідомленні.

Згідно з документом, Національний банк продовжуватиме дотримуватися плаваючого курсоутворення, маючи на увазі, що монетарна політика не спрямовуватиметься на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу. У 2020 році Національний банк використовуватиме гнучкість режиму інфляційного таргетування, сприяючи не тільки поверненню інфляції до цілі, але також опікуючись впливом монетарних рішень на економічне зростання. За умови зниження інфляційного тиску та поліпшення очікувань Національний банк пом'якшуватиме монетарну політику, сприяючи таким чином економічному зростанню.

Читайте також: Система е-платежів переходить на цілодобовий режим — Нацбанк

Планується, що облікова ставка в реальному вимірі поступово знижуватиметься у наступних роках до нейтрального рівня. Також з огляду на поліпшення інфляційних очікувань знижуватимуться і номінальні процентні ставки банків. Рішення з монетарної політики будуть спрямовані на продовження дезінфляційного тренду та приведення інфляції до цілі в середньостроковій перспективі. В окремі періоди інфляція може відхилятися від встановленої цілі через вплив факторів, що є поза безпосереднім впливом монетарної політики Національного банку. У разі реалізації ризиків, які підсилюватимуть фундаментальний інфляційний тиск та погіршуватимуть очікування економічних агентів, Національний банк застосовуватиме всі наявні засоби та методи грошово-кредитної політики для повернення інфляції до цілі на горизонті політики.

Фото: www.facebook.com/Богдан Данилишин

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-