У приватній власності в Україні перебувають 3 мільйони гектарів - експерт

У приватній власності в Україні перебувають 3 мільйони гектарів - експерт

Укрінформ
В Україні майже 3 млн гектарів сільськогосподарської землі особистих домогосподарств уже понад 20 років перебувають у приватній власності.

Про це заявив директор Аналітичного центру, заступник виконавчого директора Асоціації міст України Ярослав Рабошук під час круглого столу в Укрінформі на тему “Запровадження ринку землі, що про це думають громадяни, експерти та влада?”.

“Хочу наголосити, що майже три мільйони гектарів перебувають у приватній власності громадян для ведення особистого приватного господарства. Вони вільно можуть продаватися і купуватися вже понад 20 років”, - сказав Рабошук.

Він нагадав, що загалом в Україні майже 40 млн га сільськогосподарських угідь, більша частина яких під мораторієм. Однак 75% цих земель фактично перебуває у приватній власності.

Читайте також: Право власників землі продавати її підтримує 50% українців

За словами Рабошука, перш ніж запроваджувати ринок землі, потрібно завершити передачу угідь із державної власності у комунальну, щоб безпосередньо територіальні громади могли приймати рішення, як розпоряджатися ними.

“Цей процес вже був розпочатий у 2017 році, майже 1,5 млн га сільськогосподарських угідь було передано об’єднаним територіальним громадам”, - зазначив експерт.

Він наголосив, що другим важливим викликом є питання безоплатної приватизації земель, яка діє в Україні.

“Якщо центральна влада вирішить запровадити ринок землі, то що робити з безоплатною приватизацією земель? Це більше соціальний момент. Адже, наприклад, ветерани АТО можуть отримати до 2 гектарів земель особистого селянського господарства безкоштовно і потім вільно ними розпоряджатися, в тому числі продавати. Якщо буде існувати паралельно і ринок землі, й інститут безоплатної приватизації, зрозуміло, що такий ринок буде дещо спотворений, і ціна на землю буде неправильною, неекономічною”, - зауважив Рабошук.

Читайте також: Мінекономіки має 35 сценаріїв запровадження ринку землі

Разом із тим, на його думку, запровадження ринку землі залежатиме від політичної доцільності.

“Я думаю, що на це рішення будуть дуже сильно впливати саме політичні ризики і політичні дивіденди, які можна буде отримати від запровадження цього ринку. Якщо центральна влада побачить плюси, дохідність (умовно - політичну), я думаю, ринок буде запроваджено. Якщо це буде політично не вигідно, гадаю, влада притримає розв'язання цього питання”, - підсумував аналітик.

Читайте також: Гончарук сказав, коли Рада ухвалить законопроєкт щодо лібералізації ринку землі

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні була запроваджена у 2001 році. З 2002 року мораторій неодноразово продовжувався. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила його до 1 січня 2020 року.

У серпні 2019 року Зеленський, виступаючи на українсько-турецькому бізнес-форумі у Стамбулі, заявив, що Україна до кінця року проведе земельну реформу, щоб створити ринок землі на 40 млн га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-