Інфляція у серпні сповільнилася до 8,8%

Інфляція у серпні сповільнилася до 8,8%

Укрінформ
Споживча інфляція у серпні 2019 року в річному вимірі сповільнилася до 8,8%.

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

"У серпні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,8% (9,1% – у липні). У місячному вимірі ціни знизилися на 0,3%", - йдеться у повідомленні.

Фактичний показник інфляції наблизився до траєкторії офіційного прогнозу, опублікованого в "Інфляційному звіті" (липень 2019 року), але все ще перевищує її через відхилення попереднього місяця. Незначне відхилення зумовлене передусім вищими темпами зростання цін на продукти харчування. Крім того, у серпні ціни на окремі овочі та продукцію тваринного походження надалі зростали дещо швидше, ніж очікувалося. Водночас це відхилення було значною мірою компенсовано завдяки іншим компонентам: дещо нижчою, ніж очікувалося, базовою інфляцією, падінням цін на паливо, а також стрімкішим уповільненням зростання адміністративно-регульованих цін.

Базова інфляція теж уповільнилась в річному вимірі у серпні становила 7,2%. Жорстка монетарна політика залишалася вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу. Найбільше це відобразилося у цінах на непродовольчі товари, зростання яких сповільнилося до 1,4% р/р. Зокрема, скоротилися темпи зростання цін на побутову техніку, меблі, товари для відпочинку, фармацевтичні товари, побутову хімію тощо. Ціни на одяг та взуття залишилися на рівні минулого року, а вартість автомобілів та комп’ютерної техніки знизилася.

Читайте також: Курс долара вперше за три роки впав нижче 25 гривень

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки залишилися незмінними (8,9% р/р). З одного боку, й надалі дорожчали молочні продукти через зниження обсягів пропозиції сировини, стійкий попит на молочні продукти високої якості та підготовку виробників до впровадження нових гігієнічних вимог. Внаслідок посилення зовнішнього попиту збереглися високі темпи зростання цін на м’ясні продукти. З іншого боку, нижчими темпами зростали ціни на макаронні вироби, каву, оливкову олію, соуси та соки, що частково може бути відображенням курсового ефекту. Подорожчання послуг прискорилося (до 13,9% р/р) під впливом стійкого споживчого попиту та порівняно високих темпів зростання заробітних плат. Зокрема, дещо вищими темпами збільшувалися ціни на послуги ресторанів та кафе, мобільного зв’язку, закладів культури, амбулаторних послуг.

Як повідомлялося, щоквартальний Інфляційний звіт НБУ за липень 2019 року прогнозує зниження інфляції на кінець 2019 року до 6,3%, а на початок 2020 року — до 5% ± 1 п. п.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-