Ціни на овочі та фрукти у серпні знизилися

Ціни на овочі та фрукти у серпні знизилися

Укрінформ
У серпні 2019 року зафіксовано зниження споживчих цін по групі продуктів, які належать до соціально важливих, зокрема знизились ціни на фрукти – на 8,4% та овочі – на 9,0%.

Про це голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин написав у Facebook.

"Держстат України оприлюднив інформацію про споживчі ціни за серпень поточного року… У серпні зафіксовано зниження споживчих цін по групі продуктів, які належать до соціально важливих. Так, продукти харчування та безалкогольні напої в цілому подешевшали на 0,3%. Зокрема у серпні знизились ціни на: фрукти – на 8,4% та овочі – на 9,0%", - написав Данилишин.

Проте, якщо порівнювати з липнем поточного року, в серпні серйозно зросли ціни на яйця - на 39,2%. По групі «одяг та взуття» у серпні зафіксовано зниження цін на 2,8% (одяг подешевшав на 1,5%, взуття – на 4,5%). Відбулося зниження тарифів по групі «житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива» - на 0,9%. В першу чергу воно викликане зниженням тарифів на природний газ для населення на 4,5%. Споживча інфляція за січень-серпень 2019 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року залишається на однозначній позначці – 9,0%.

Данилишин зазначає, що згідно з даними Держстату, на споживчому ринку в серпні 2019 року у порівнянні з попереднім місяцем зафіксовано зниження цін на 0,3%. Базова інфляція в серпні 2019 року у порівнянні з попереднім місяцем становила «мінус 0,1%». У серпні інфляція формувалася переважно традиційними для цього місяця чинниками та діями окремих товаровиробників, адміністративний вплив на споживчу інфляцію був скоріше таким, що сприяв дефляції.

Читайте також: Сезон кавунів: експерти кажуть — врожай добрий, ціни низькі

Виходячи із структури індексу споживчих цін, за вісім місяців (з грудня 2018 року) найбільший внесок в споживчу інфляцію забезпечили зростання цін на: алкогольні напої та тютюнові вироби – на 9,3%, послуги зв’язку – на 7,9% та послуги ресторанів та готелів – на 6,3%. Однак, зафіксовано зменшення цін на природний газ на 23,3%.

У річному вимірі (серпень 2019 року до серпня 2018 року) найбільше підвищились ціни на такі продукти та послуги: залізничний пасажирський транспорт – на 25,8%, овочі – на 32,9% та хліб – 20,4%. Водночас у серпні в річному вимірі зафіксовано зниження цін на яйця (на 7%) та природний газ (на 5,7%).

Як повідомляв Укрінформ, у Національному банку прогнозують, що інфляція на кінець року знизиться до 6,3%, а на початку 2020 року досягне цільового діапазону (5% ± 1 в. п.). Зростання споживчих цін в Україні у 2018 році вперше з 2013 року сповільнилося до однозначного показника і становило 9,8%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-