Сезон кавунів: експерти кажуть — врожай добрий, ціни низькі

Сезон кавунів: експерти кажуть — врожай добрий, ціни низькі

Укрінформ
Кавуни у вересні 2019 року продають в Україні на 20% дешевше, ніж рік тому.

Про це повідомляють експерти аналітичної платформи плодоовочевого бізнесу Еast-fruit.

"Попри початок сезонного зростання оптових цін на кавун на внутрішньому ринку, він як і раніше на 20% дешевше, ніж на початку вересня 2018 року і продовжує залишатися найдоступнішим з фруктів. Продати кавун оптом з поля зараз можна в середньому по 1,2 грн/кг (близько 5 центів США за кг) - на 30 копійок дешевше, ніж рік тому. Ще тиждень тому середня оптова ціна на кавун становила 1 грн/кг", - йдеться у повідомленні.

За інформацією експертів, у 2018 році оптові ціни на кавун різко зросли на середину вересня. Вже тоді українські фермери продавали кавун по 5 грн/кг оптом, а пізніше ціна вже не опускалася нижче 4 грн/кг. Повторення цього сценарію, на думку учасників ринку, поки що малоймовірне: погодні умови залишаються хорошими, як і урожай кавуна в цьому році.

Найближчим часом на півдні України збережеться спекотна погода, тому ніщо не завадить збиранню врожаю. Також очікується, що активний експорт кавуна з України в Євросоюз і Білорусь триватиме.

За даними аналітиків, ціни на кавун в Євросоюзі наразі на дуже високому рівні, що пов'язано з несприятливими погодними умовами для вирощування цієї культури. Однак експорт кавуна з України відстає від показників 2018 року.

"На жаль, існує довготривала тенденція зниження експорту кавуна з України - ми вже випали навіть з числа 25 найбільших експортерів за обсягом, не кажучи вже про експорт у вартісному вимірі. І це при тому, що у нас є всі умови для розвитку експорту баштанних", - розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

За його словами, основна причина зниження обсягів експорту в ЄС криється у відсутності системного підходу до експорту саме цього товару.

"У світі майже всі прагнуть вирощувати спеціальні безнасінні сорти і гібриди кавуна, які підходять споживачам за розміром, смаком і кольором, а ми як і раніше робимо ставки на низькопродуктивний, дешевий і стандартний кавун. В результаті експортуються тільки надлишки кавуна, коли ціни на нього всередині країни падають до неймовірно низьких рівнів, а в Європі ціна в цей час виявляється високою. Таким продуктом, звичайно, теж можна торгувати, але для цього потрібно мати інші переваги - наприклад, дуже дешевий транспорт. Досягти цього можна, провівши днопоглиблення Дніпра і інвестуючи в річковий транспорт, щоб поставляти кавун баржами до Білорусі, а звідти вже в ЄС. Однак поки що ми програємо за вартістю транспорту", - резюмував експерт.

Читайте також: Баржа з херсонськими кавунами вже прибула під Київ

Аналітики Еast-fruit нагадали, що минулого року Україна експортувала 18,5 тис. тонн кавуна, але заробила на цьому лише 3,1 млн дол. експортної виручки. Одна тонна кавунів, експортованих з України, продавалася всього по 170 дол. в середньому, і це була найвища експортна ціна українського кавуна за 4 роки.

У 2016 році українські експортери отримували взагалі лише 122 дол. за тонну кавуна. Для порівняння, середня ціна кавуна, експортованого з Чехії, у 2018 році становила понад 500 дол. За тонну, Франція продавала свої кавуни по 800 дол. за тонну, а Нідерланди продавали чужі кавуни на експорт по 939 дол. за тонну.

Тому, без сумніву, у України великі нереалізовані можливості у сфері експорту кавунів, і вона має починати ними користуватися, підсумували аналітики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-