На ЧАЕС завершилися

На ЧАЕС завершилися "холодні тести" сховища відпрацьованого палива

Укрінформ
На Чорнобильській АЕС завершено комплексні «холодні» випробування сховища відпрацьованого ядерного палива №2 (СВЯП-2).

Про це повідомляє пресслужба Державного агентства України з управління зоною відчуження.

"На сховищі відпрацьованого ядерного палива № 2 (СВЯП-2) Чорнобильської АЕС завершено комплексні «холодні» випробування. Випробування проводилися з використанням імітаторів відпрацьованих тепловидільних збірок (ВТВЗ) з метою перевірки всіх технологічних систем об’єкта", - йдеться у повідомленні.

За словами голови ДАЗВ Віталія Петрука, введення в дію СВЯП-2 - це гарантія безпечного зберігання відпрацьованого палива на багато десятиліть.

«Будівництво та введення СВЯП-2 в експлуатацію - це питання гарантії безпеки зберігання відпрацьованого ядерного палива ЧАЕС на найближчі 100 років. Адже наразі воно зберігається у старому сховищі, термін експлуатації якого скоро добігає кінця», – підкреслив Петрук.

Читайте також: Під Чорнобилем прийняли на захоронення перші 120 упаковок радіоактивних відходів

За інформацією відомства, зараз на сховищі тривають роботи з усунення зауважень, зроблених під час випробувань. Наступним кроком стане розробка й затвердження попереднього звіту з аналізу безпеки та отримання відповідного сертифіката Держбудінспекції. Після цього фахівці зможуть перейти до «гарячих» випробувань з реальними ВТВЗ.

Як повідомляв Укрінформ, Україна до кінця 2019 року планує завершити три проєкти, необхідні для зняття ЧАЕС з експлуатації. Йдеться про будівництво сухого сховища для відпрацьованого палива №2 (СВЯП-2), введення в експлуатацію нового безпечного конфайнмента та заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (РАВ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-