"Енергодім": українцям пропонують програму модернізації багатоповерхівок

Укрінформ
Фонд енергоефективності відкриває можливості фінансування комплексних проєктів енергомодернізації багатоквартирних будинків через програму "Енергодім".

Про це заявила міністр розвитку громад та територій Альона Бабак під час презентації в Укрінформі програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім», повідомляє кореспондент агентства.

"В Україні 80% багатоквартирних будинків потребують модернізації. До цього часу держава підтримувала модернізацію житла лише через програму "теплих кредитів". Ця програма була і є ефективною, але вона пропонує лише короткострокові невеликі рішення - заміна вікон чи навіть некомплексні утеплення багатоквартирних будинків. Фонд енергоефективності сьогодні відкриває свої можливості по фінансуванню комплексних проєктів енергомодернізації через програму "Енергодім", - сказала Бабак.

За її словами, за 5 років очікується впровадження проєктів Фонду енергоефективності щонайменше у 16 тис. будинків.

Директор Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну нагадала, що з 3 вересня цього року ОСББ отримали можливість подавати заявки до Фонду у рамках програми "Енергодім".

"Ключове завдання Фонду енергоефективності - допомогти жителям багатоквартирних будинків покращувати свої умови життя, економити на енергоресурсах і менше платити за комунальні послуги", - зауважила Головатюк-Унгуряну.

Вона додала, що завдяки програмі "Енергодім" в ОСББ з'являється можливість модернізувати свій будинок за підтримки держави.

"Програма Фонду передбачає виплату гранту трьома траншами. Це означає, що ОСББ отримають компенсацію не лише на матеріали чи обладнання, а й отримають відшкодування на роботи, на послуги, що при реалізації утеплення будинків займає значну частину витрат. Особливістю програми Фонду є те, що ми відшкодовуємо витрати на енергетичний аудит, на розробку проєктної документації, експертизу і самих матеріалів, робіт, обладнання. Третій транш передбачає відшкодування витрат на проведення енергетичної сертифікації та обстеження інженерних систем", - сказала Головатюк-Унгуряну.

Очільниця Фонду пояснила, що програма передбачає фінансування у рамках двох сформованих пакетів. Розмір гранту становить 40% від вартості для пакета "легкий" та 50% для пакета "комплексний".

"При цьому перші 300 ОСББ, які подадуть заяви і ці заявки будуть схвалені, отримають у рамках пакет "легкий" - 60% та 70% у рамках пакету "комплексний", - додала Головатюк-Унгуряну.

Також вона уточнила, що Фонд відшкодовуватиме 70% витрат на послуги енергоаудиту, розробки проєктної документації та енергетичної сертифікації, авторського технічного нагляду.

Головатюк-Унгуряну звернула увагу на відмінності між двома пакетами. Так, пакет "легкий" передбачає, що серед обов'язкових для ОСББ заходів будуть встановлення лічильників, встановлення індивідуальних теплових пунктів, а також приладів погодного регулювання.

Пакет "комплексний" передбачає, що обов'язковими заходами, крім тих, що враховані в пакеті "легкий", стануть комплексне утеплення стін, покрівлі, цоколя, підвалів.

Внаслідок реалізації програми "Енергодім" очікують, що споживання енергетичних ресурсів у багатоквартирних будинках за пакетом "легкий" скоротиться на 20%, за пакетом "комплексний" - до 60%.

"Це означає, що платіжки за найдорожчу послугу теплопостачання зможуть зменшитися для жителів таких будинків у два і більше разів", - підсумувала Бабак.

Як повідомляв Укрінформ, Фонд енергоефективності надає підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень. Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.

Читайте також: Бабак пояснила, навіщо потрібно було змінювати назву Мінрегіону

Програма Фонду енергоефективності реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН).

Фонд енергоефективності розпочав свою роботу наприкінці березня 2019 року. Тоді повідомлялося, що на його рахунках закумульовано 1,5 млрд грн, ще 1,6 млрд грн мають надійти до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-