Орендна плата за сільгоспземлі в Україні перевищила рівень окремих країн ЄС

Орендна плата за сільгоспземлі в Україні перевищила рівень окремих країн ЄС

Укрінформ
Середньорічна орендна плата за сільськогосподарські землі в Україні перевищила рівень окремих країн Європейського Союзу.

Про це Укрінформу повідомив Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

"Нині середньорічна орендна плата за землі сільськогосподарського призначення в Україні для земель державної власності досягла 120 євро/га, приватної – 100-105 євро/га. При цьому вона перевищила плату за орендовані угіддя у Словаччині (50 євро/га), Латвії (57 євро/га), Естонії (58 євро/га), Хорватії (69 євро/га), Литві (99 євро/га) та Чехії (104 євро/га), а також наближається до рівня відповідного показника у Словенії (134 євро/га), Іспанії (148 євро/га), Угорщині (160 євро/га) та Швеції (160 євро/га)", - йдеться у повідомленні.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, у деяких областях України: Хмельницька (278 євро/га), Вінницька (255 євро/га) та Полтавська (237 євро/га), – по землях державної власності, а також у Черкаській (250 євро/га) щодо приватних земель, – орендна плата за сільгоспземлі уже перевищила рівень Франції (215 євро/га), Люксембургу (244 євро/га) і наближається до показників Австрії (288 євро/га) та Ірландії (295 євро/га).

"Це при тому, що частка орендної плати у структурі собівартості українських аграріїв залишається порівняно високою і становить 11-13%. Таким чином, звинувачення у бік орендарів, що вони сплачують «мізерну» орендну плату, не завжди обґрунтовані", - зауважили експерти ІАЕ.

Читайте також: Картоплі на Чернігівщині стало менше, а її ціна зросла удвічі

З кожним роком середній розмір орендної плати в Україні зростає, а самі форми її виплат та умови розрахунку удосконалюються. Зокрема, суттєво зросла частка виплат у грошовій формі. Нині вона становить близько 60% проти 25% у 2010 році.

"Таким чином, в Україні спостерігається тенденція підвищення орендної плати за землі сільськогосподарського призначення. Утім слід пам’ятати, що вона визначається рівнем віддачі гектара сільгоспугідь та його родючістю, рівнем конкуренції на ринку прав оренди, а також термінами оренди", - підсумували в ІАЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-