США попереджають Україну про ризики продажу

США попереджають Україну про ризики продажу "Мотор Січі" китайцям - Болтон

Укрінформ
Остаточне рішення щодо продажу Китаю стратегічного підприємства «Мотор Січ» Україна ухвалюватиме самостійно, а США вважають за необхідне попередити всіх своїх друзів і союзників про можливі небезпеки угод з китайською стороною.

Про це заявив радник з національної безпеки США Джон Болтон на брифінгу в Києві у середу, 28 серпня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не буду торкатися конкретних угод і транзакцій, тому що остаточне рішення щодо цієї угоди (продажу Китаю контрольного пакета акцій «Мотор Січі» - ред.) – це суверенне право України. Ми загалом виклали наші застереження і занепокоєння щодо несправедливої і нечесної практики, яку здійснює китайська сторона, зокрема і в США... Ми це занепокоєння висловлюємо всім своїм друзям і союзникам», - сказав Болтон.

Він зауважив, що Сполучені Штати, зокрема, непокоїть практика створення заборгованості, яку застосовує китайська сторона.

«І хоча те, що вони пропонують, спочатку здається доволі привабливим фінансово, згодом країни, які на це погоджуються, опиняються в борговій залежності», - констатував радник з нацбезпеки.

За словами Болтона, ще однією причиною для занепокоєння є крадіжка військових технологій. Зокрема, як приклад цього він назвав китайські літаки п'ятого покоління, які «дуже схожі на американські літаки F35».

«Якщо економіка України хоче бути самодостатньою, особливо у сфері оборони, ми на численних зустрічах з українською стороною наше занепокоєння з цього приводу й висловили», - резюмував Болтон.

Як повідомляв Укрінформ, радник президента США Джон Болтон підтвердив ЗМІ, що намагатиметься переконати українську владу у небезпеці співпраці з китайцями, але відмовився коментувати питання, пов’язані з «Мотор-Січчю».

Читайте також: Болтон спробує переконати Київ не продавати "Мотор-Січ" Китаю - ЗМІ

Раніше видання The Wall Street Journal повідомило, що Болтон під час візиту до Києва намагатиметься переконати українське керівництво відмовитися від ідеї продажу компанії «Мотор Січ» китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation. Видання зазначало, що угода про «Мотор Січ» широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення своєї військової спроможності. Повідомлялося також, що придбання компанії «Мотор Січ» сприятиме нарощуванню військових сил Китаю, що Вашингтон намагався затримати через введення ембарго на продаж товарів військового призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-