Держбанки у першій половині року одержали майже 20 мільярдів прибутку - Мінфін

Держбанки у першій половині року одержали майже 20 мільярдів прибутку - Мінфін

Укрінформ
Чотири державні банки за січень-червень 2019 року заробили 19,5 млрд грн прибутку, з них 18,3 млрд грн отримав ПриватБанк.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"Міністерство фінансів України продовжує оприлюднювати інформацію щодо діяльності банків державного сектору. За підсумками першого півріччя 2019 року прибуток банків державного сектору склав 19,5 млрд грн, що складає 65% прибутку всього банківського сектору", - ідеться в повдіомленні.

При цьому майже 60% усього прибутку українських банків сформував АТ КБ «ПриватБанк» - 18,3 млрд грн.

У міністерстві зазначають, що у другому кварталі обсяг кредитного портфеля фізичних осіб збільшився у держбанках на 2,2 млрд грн (з 1 січня цього року – на 4,6 млрд грн), що було зумовлено зростанням споживчого кредитування.

Продовжилась і тенденція зростання коштів населення в державних банках. Так, у другому кварталі їх обсяг зріс на 4,5 млрд грн (порівняно з 1 січня 2019 року – на 7,9 млрд грн).

Відповідно до плану реформи корпоративного управління державних банків, яку Міністерство фінансів України розпочало у 2015 році, у всіх банках державного сектору у другому кварталі було проведено прозорі конкурси з відбору членів наглядових рад.

Відбір кандидатів на посади незалежних членів наглядових рад здійснювали компанії з добору персоналу, обрані на конкурсних засадах, а фінальне оцінювання - комісія, до складу якої увійшли представники від Верховної Ради, Президента, Кабміну.

"Конкурси відбувалися у повній відповідності до вимог законодавства України та з урахуванням рекомендацій міжнародних фінансових організацій, у тому числі Світового банку, МВФ, ЄБРР, IFC", - наголосили в міністерстві.

Більш детальну інформацію про діяльність державних банків у першому півріччі 2019 року можна знайти за посиланням.

Читайте також: Реформа ДФС завершиться створенням єдиної Служби фінрозслідувань - Маркарова

Як повідомляв Укрінформ, нині в Україні працюють чотири державних банки: АТ КБ «ПриватБанк», АБ «Укргазбанк», АТ «Укрексімбанк» та АТ «Ощадбанк».

Міністерство фінансів України у серпні 2018 року анонсувало початок регулярного звітування про основні показники діяльності держбанків, виконання індивідуальних стратегій, а також про роботу з портфелями проблемних активів. Необхідність такого звітування у Мінфіні пояснювали тим, що державні банки та банки з державною часткою становлять понад 50% банківського ринку, на їхню капіталізацію за роки незалежності було спрямовано близько 250 млрд грн (з них 155,4 млрд грн - АТ КБ "ПриватБанк").

За даними Національного банку, за січень-липень 2019 року платоспроможні банки України отримали 36,7 млрд грн чистого прибутку, що у 3,7 раза більше, ніж за аналогічний період торік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-