Пінькас назвав п’ять напрямків інфраструктури, які можуть забезпечити 3-4% приросту ВВП

Пінькас назвав п’ять напрямків інфраструктури, які можуть забезпечити 3-4% приросту ВВП

Укрінформ
Оптимізація п'яти пріоритетних напрямків у сфері впливу Міністерства інфраструктури може дати приріст ВВП на рівні 3-4%.

Про це в інтерв’ю виданню Обозреватель заявив колишній перший заступник глави ДП "Укроборонпром" Сергій Пінькас, якого ЗМІ називають можливим кандидатом на посаду міністра інфраструктури в новому уряді.

Зокрема, за його словами, перше, що потребує уваги, це - дороги. "Децентралізація - це абсолютно логічне явище. Але не всі регіони ці дороги роблять. А отже, треба шукати вихід. Я би запропонував Мінінфраструктури координувати плани ремонтів та виділення коштів всіма розпорядниками на конкретно визначені ділянки. Далі - використовувати мобільні асфальтні заводи. Один такий завод коштує 1-2 мільйони доларів. Але це дозволило б уникнути проблем з постійним перевезенням асфальту з точки А в точку Б і оперативним реагуванням на погодні умови", - сказав Пінькас.

По-друге, зазначив він, це - залізниця. "У нас дефіцит вагонів - близько 50 тисяч одиниць. Якщо їх, гіпотетично, виставити в ряд, отримаємо 588 км. Це як від Києва до Запоріжжя. Уявляєте? Це мільйони тонн товарів, що не доїхали до кінцевого споживача вчасно. Необхідно запровадити державно-приватне партнерство. Аби уникнути корупційної складової, можна створити систему на кшталт "Убер". Тобто аби замовник обирав параметри вагону та вантажу. А система автоматично розподіляла б виконавця. Схожа ситуація з приватною тягою. Необхідно якнайшвидше прийняти закон, що регулював би питання її використання на магістральних шляхах УЗ", - підкреслив Пінькас.

"Третє - річковий транспорт. "Deloitte" якось робив підрахунок і виявилось, що доставка річковим транспортом вантажів до 5 разів дешевша, ніж залізницею. Чому в Україні цим не користуються? За законом у нас просто відсутній річковий транспорт. Й іноземні компанії не можуть зайти на ріку, адже юридично такого виду транспорту немає. Річкова інфраструктура може бути дуже інвестиційно приваблива. Треба створювати законодавство. Я б займався питанням лобіювання такого законопроекту", - заявив Пінькас.

Читайте також: Економічні рекорди: можемо, коли захочемо

Четверте - порти, сказав він, зазначивши, що залучити мільярд доларів інвестицій можна дуже просто. За словам Пінькаса, міністерство повинно створити умови для інвестора: визначити порядок залучення інвестицій, встановити форму інвестиційного договору. Попит іноземних партнерів на такі інвестиції дуже високий, додав він.

"П’яте - аеропорти. Тут все просто. Держава будує злітно-посадкову смугу, а інвестори роблять навколо інфраструктуру", - зазначив Пінькас.

За його словами, все, що він пропонує, "могло б дати приріст ВВП близько 3-4%. І, що найважливіше, на це не потрібно витрачати кошти платників податків".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-