На підприємстві з виробництва зброї “Форт” виявили порушень на 32,5 мільйона - МВС

На підприємстві з виробництва зброї “Форт” виявили порушень на 32,5 мільйона - МВС

Укрінформ
Аудит виявив на підприємстві з виробництва зброї “Форт” неефективне управління та неефективне використання коштів на 32,5 млн грн.

Про це заявив директор Департаменту внутрішнього аудиту МВС Олександр Грибовський під час розширеного засідання колегії Міністерства внутрішніх справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, за його словами, результати позапланової перевірки підприємства "Форт" "приголомшили".

"Результати нас приголомшили. Загалом за результатами аудиту було виявлено низку проблем в організації управління державними фінансовими ресурсами, що призвели до порушень та неефективного витрачання коштів на загальну суму 32,5 млн грн. З них тих, що вже призвели до втрат - на загальну суму 24 млн грн", - сказав Грибовський.

Окрім того, за його словами, впродовж останнього року підприємство систематично мало прострочену заборгованість з виплати зарплати, яка станом на 1 серпня цього року досягла 33 млн грн, "і це при тому, що підприємство весь час звітувало про її відсутність".

"Лише завдяки втручанню міністерства... на даний час ця заборгованість погашена", - уточнив Грибовський.

Він додав, що заборгованість не заважала керівнику безпідставно нараховувати собі премії, зазначивши, що загалом зайво було нараховано 465,5 тис грн.

Крім того, за даними Грибовського, станом на 1 липня є залишки готової продукції на понад 67 млн грн, які не забезпечені контрактом.

Частина отриманого обладнання для виробництва патронів не була введена в експлуатацію або не використовувалося, заявив він. "Підприємству виявилося вигідніше купувати готові заготовки за кордоном, ніж виготовляти їх на вже наявних потужностях", - додав Грибовський.

"Підприємством за 2016-2018 роки та за перший квартал 2019 року проведено витрати на загальну суму 17,7 млн грн, які не передбачені фінансовим планом. Більше того, зазначені безпідставні витрати стали наслідком неефективних управлінських рішень, а саме - сплати штрафних санкцій за несвоєчасну поставку, випуск бракованої продукції, несвоєчасну сплату податків на суму 10, 2 млн грн, оплату юридичних або інших сумнівних консультаційних послуг за наявності власної юридичної служби вартістю 3,6 млн грн, додаткових витрат на усунення браку - 3,3 млн грн", - уточнив Грибовський.

Читайте також: Реформа ДФС завершиться створенням єдиної Служби фінрозслідувань - Маркарова

Своєю чергою глава МВС Арсен Аваков нагадав, що контракт з начальником підприємства "Форт" Віктором Писаренком вже розірвано.

"За допущення прорахунку, неефективне управлінське рішення та порушення, що призвели до значних втрат... я підписав відповідний наказ про розірвання контракту з керівництвом і начальником науково-виробничого об'єднання заводу "Форт" паном Писаренко. Писаренка звільнено з займаної посади", - сказав Аваков.

За його словами, на сьогодні Нацполіція вже проводить слідчі дії на підставі результатів аудиторської перевірки.

Як повідомляв Укрінформ, в МВС 29 липня заявили, що достроково розірвали контракт з директором Казенного науково-технічного об’єднання “Форт” Віктором Писаренком.

"Перевіркою діяльності Казенного науково-технічного об’єднання "Форт" МВС України встановлено прийняття керівником підприємства неефективних управлінських рішень. В зв’язку з невиконанням умов укладеного контракту керівника КНТО "Форт" МВС України Віктора Писаренка звільнено з займаної посади та достроково розірвано укладений з ним контракт", - наголошувалося у повідомленні.

Казенне науково-технічне об'єднання «Форт» МВС України – сучасне підприємство ВПК України, що займається розробкою і виробництвом стрілецької зброї, боєприпасів і спецзасобів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-