Зміни клімату дозволяють регіонально розширити вирощування рису в Україні

Зміни клімату дозволяють регіонально розширити вирощування рису в Україні

Укрінформ
Зміна кліматичних умов в Україні дозволяє охопити більше регіонів, де можна вирощувати рис.

Про це поінформував заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета під час засідання Бюро Президії Національної академії аграрних наук України, присвяченного галузі рисівництва в Україні, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

“На сьогодні лише два регіони (Одеська та Херсонська області) займаються вирощуванням рису. Враховуючи кліматичні зміни, в України є всі можливості для збільшення посівів рису для забезпечення як власних потреб, так і у перспективі – освоєння нових ринків збуту”, - заявив Шеремета.

Він зазначив, що імпорт такого корисного і дієтичного продукту, як рис, значно перевищує експорт.

Заступник міністра додав, що вирощування рису має важливе значення і як фактор ефективного використання малопродуктивних земель для поліпшення їх родючості, меліоративного стану, а також для одержання в рисових сівозмінах високих урожаїв інших зернових, технічних і кормових культур.

Під час засідання учасники обговорили основні фактори які стримують розвиток галузі рисівництва - високі витрати на воду, електроенергію, зрошення, конкуренцію імпортованих видів рису з вітчизняними.

Також зазначається, що Інститутом рису НААН проводяться дослідження зі створення нових високопродуктивних сортів рису, удосконалюються технології вирощування рису з урахуванням вимог охорони навколишнього середовища та на краплинному зрошенні, розробляються енергозберігаючі технології вирощування у рисових сівозмінах супутніх культур, вивчаються нові засоби захисту, що дасть можливість збільшити ефективність системи захисту з 60-70% до 97-100%, а кількість збереженого врожаю – до 50 %. Окрім того, проводяться інші дослідження, спрямовані на отримання високих та якісних урожаїв сільськогосподарських культур за їх вирощування у рисових сівозмінах при зниженні енерговитрат.

Читайте також: Законопроєкт про обіг земель: Суд відкрив провадження за позовом до Кабміну

Як повідомлялося, за оцінками науковців, кліматичні умови та водні ресурси дозволяють вирощувати рис в Україні на понад 100 тис. га. Однак фактично засівається лише близько 13 тис. га. Сіють рис у Херсонській та Одеській областях, хоча вже є зацікавленість культивувати і серед фермерів Полтавщини та Дніпропетровщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-