Сміття замість газу: В Україні розробили нові законодавчі ініціативи

Сміття замість газу: В Україні розробили нові законодавчі ініціативи

Інфографіка
Укрінформ
Державне агентство з енергоефективності та енергозебереження розробило низку законодавчих ініціатив, які дозволять завдяки виробництву енергії із відходів замістити до 1 млрд кубометрів газу щорічно.

Про це повідомив голова агентства Сергій Савчук, пише пресслужба відомства.

"За оцінками експертів, завдяки виробництву енергії із відходів можливо заміщувати в еквіваленті до 1 млрд м³ газу щорічно", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що основна ідея – створити такі законодавчі умови, відповідно до яких бізнесу буде вигідно встановлювати «waste-to-energy plants» та вивозити відходи саме на заводи, а не на звалища чи в ліс. Така практика поширена в європейських країнах. Наприклад, Швеція переробляє майже 100% твердих побутових відходів і навіть імпортує їх з інших країн.

"Держенергоефективності вже розроблено не лише концепцію, а й цілу низку законопроектів для стимулювання енергетичної утилізації твердих побутових відходів", - зазначив Савчук.

Відповідно до розробленої концепції та законопроектів передбачається надати гарантії інвесторам щодо постачання певних обсягів сміття на переробку, запровадити довгострокові договори на поводження із побутовими відходами, створити стимули для будівництва сміттєспалювальних заводів, встановити чіткі правила тарифоутворення для послуг із енергетичної утилізації відходів.

Крім того, законодавчо будуть закріплені екологічні вимоги для підприємств сміттєпереробної галузі, налагоджена система адміністрування поводження з відходами на муніципальному рівні, відповідальність за захоронення відходів на несанкціонованих звалищах.

У Держефективності переконані, що все це призведе до створення прозорого ринку у цій сфері.

"Сміття – це той ресурс, який можна перетворити з екологічної проблеми на джерело енергії та точку росту вітчизняної економіки", - сказав Савчук.

Читайте також: В Україні уже видали 400 енергетичних сертифікатів для будівель

Як повідомлялося, У Верховній Раді 2 липня зареєстровано проєкт закону № 10411 "Про управління відходами", підготовлений Міністерством екології та природних ресурсів. Запропонований проєкт закону дозволить впровадити європейську модель вирішення проблем із відходами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-