З 1 грудня в Україні зміняться правила проєктування житлових будинків

З 1 грудня в Україні зміняться правила проєктування житлових будинків

Укрінформ
З 1 грудня 2019 року почнуть діяти нові Державні будівельні норми (ДБН) “Житлові будинки”, які містять, зокрема, норми щодо проєктування кухонь, ліфтів, вимоги щодо енергоефективності будівель і дозволяють будівництво громадських закладів на будь-яких поверхах.

Про це написав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе у Facebook.

“Норми почнуть діяти вже з 1 грудня цього року, є обов’язковими до виконання і розповсюджуються на нове будівництво, реконструкцію, капремонт та технічне переоснащення житлових будинків до 73,5 м включно. Житлові будинки з більшою висотою регулюються будівельними нормами щодо висотних будинків”, - розповів Парцхаладзе.

Він зазначив, що нові ДБН дозволяють проєктувати кухні-ніші в квартирах, підвищують вимоги до енергоефективності житла, їх інклюзивності та доступності, регламентують обов’язкове проєктування ліфтів у чотириповерхових будинках і вище, прибирають застарілу норму проєктування радіоточки в кожній квартирі, дозволяють вбудовувати громадські заклади на будь-яких поверхах та містять багато інших змін.

Парцхаладзе нагадав, що з 1 жовтня минулого року в Україні вже діє низка змін щодо проєкутвання житла. Зокрема вже скасовано обов’язковість влаштування сміттєпроводів у багатоповерхових житлових будинках; дозволено склити балкони та лоджії вище 3-го поверху при проєктуванні будівель та введено можливість робити вхід до житлових будинків без порогу та сходів на рівні тротуару.

Нові ДБН В.2.2-15:2019 “Житлові будинки. Основні положення” розроблені фахівцями ПАТ Український зональний науково-дослідний і проєктний інститут по цивільному будівництву «КиївЗНДІЕП» на заміну застарілих ДБН, які діяли з 2005 року. Вони опубліковані у новому інформбюлетні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства №8 від 20 серпня 2019 року.

Читайте також: В Мінрегіоні розповіли, як реконструюватимуть "хрущовки"

Як відомо, Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проєктування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-