НБУ оптимізував порядок здійснення касових операцій банків

НБУ оптимізував порядок здійснення касових операцій банків

Укрінформ
Національний банк України оптимізував порядок здійснення касових операцій банків та організації роботи банків з готівкою національної та іноземної валют відповідно до актуальних вимог законодавства.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Зокрема: виключено з касових документів реквізит "Код банку"; скасовано "картку зі зразками підписів" клієнтів при обслуговуванні банком їхнього рахунку; передбачено здавання банками готівки національної валюти на договірних умовах для обов'язкового подальшого її вивезення уповноваженими банками/банками (філіями, відділеннями) до Національного банку, включно з обов'язковим вивезенням не придатних до обігу банкнот і монет до Національного банку або передавання не придатних до обігу банкнот і монет уповноваженим банкам, іншим банкам", - йдеться в повідомленні.

Банк також має задовольняти потреби своїх клієнтів у готівці насамперед за рахунок власних надходжень та перерозподілу готівки у власній мережі, а в разі її недостатності – придбання її в уповноважених банках, інших банках та отримання підкріплення готівкою в Національному банку.

Також запроваджено контроль НБУ за якістю придатних до обігу банкнот гривні банку, змінено порядок зберігання розмінних монет у сховищах банків та визначення відповідальних осіб таких сховищ, а також встановлено єдині характеристики пакувальних матеріалів для банкнот нового номіналу.

Читайте також: НБУ вніс зміни до відбору банків, які зможуть зберігати готівку регулятора

Усі ці норми містить постанова Правління Національного банку України від 15 серпня 2019 року №107 "Про затвердження Змін до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні".

Документ набирає чинності з 1 вересня 2019 року.

Водночас норма щодо виключення реквізиту "Код банку" з касових документів набирає чинність з 1 листопада 2019 року та норма щодо пакувальних матеріалів для банкнот нового номіналу – з 25 жовтня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-