Реалізація

Реалізація "Енергетичного мосту" призведе до підвищення цін на електрику - Герус

Укрінформ
Проєкт "Енергетичний міст Україна-ЄС" не буде реалізований, оскільки передбачає виведення енергоблоку №2 Хмельницької АЕС з енергосистеми України та продаж електроенергії на Польщу через приватні структури.
Про це у Facebook повідомив представник Президента в уряді Андрій Герус.

"Цього «Енергетичного мосту» не буде. Якщо якийсь бізнес хоче продавати електроенергію у Європу, то не варто паразитувати на державних об’єктах, а варто спочатку збудувати новий об’єкт генераціі, а потім з нього експортувати електроенергію - саме у такій послідовності", - сказав Герус.

Представник Президента нагадав, що вчора на засіданні Кабінету міністрів він звернув увагу на необхідність зупинення проєкту.

"«Енергетичний міст» передбачає виведення атомного блоку №2 Хмельницької АЕС з енергосистеми України і переведення його роботи у енергосистему Польщі. Це запуск лінії електропередач Хмельницький - Жешув (Польща) та передача продажу електроенерії з блоку №2 ХАЕС в управління приватних структур", - написав Герус.

На його думку, виведення з ОЕС України атомного блоку потужністю 1000 МВт збільшить дефіцит на внутрішньому ринку і призведе до додаткового зростання ціни електроенергії для українських споживачів.

"Оскільки приватизація атомних блоків заборонена, то це все оформлено у проєкт державно-приватного партнерства з гарною назвою «Енергетичний міст Україна-ЄС». Взагалі це дуже поширена бізнес-ідея, щоб вивести атомний блок з низькою собівартістю із ОЕС України і продавати таку електроенергію кудись на експорт. Звичайно, продавати через приватні структури. Але з чим тоді Україна залишиться?" - додав Герус.

Він закликав міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика скасувати свій наказ, "не обманювати урядовців та українців і не ставити вузькі приватні комерційні інтереси вище, аніж державні інтереси".

Читайте також: Окружний адмінсуд Києва відмовився зупиняти постанову про граничні тарифи

Як повідомлялося, у січні 2019 року Міністерство енергетики та вугільної промисловості України оголосило про проведення конкурсу для здійснення державно-приватного партнерства щодо реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз». Мета проекту - забезпечення експорту електричної енергії з енергоблоку №2 Хмельницької АЕС до країн Європейського Союзу.

Єдиним претендентом, а потім і переможцем конкурсу щодо реалізації проекту стала компанія "Юкрейн Пауер Брідж Компані Лімітед", яка представляє інтереси консорціуму польської Polenergia, американської Westinghouse та французької EdF.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-