Доходи держбюджету за 7 місяців зросли на 13,7% - Мінфін

Доходи держбюджету за 7 місяців зросли на 13,7% - Мінфін

Укрінформ
За січень - липень 2019 року доходи Державного бюджету України зросли на 13,7% р/р - до 584,1 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"Доходи Державного бюджету за сім місяців 2019 року зросли на 13,7% р/р до 584,1 млрд грн. Виконання доходів становило 97,4% від розпису (порівняно із 95,7% від розпису в першому півріччі)", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві пояснили, що основними причинами нижчих за планові доходи залишились такі: різниця у фактичних макроекономічних показниках та закладених у бюджет, зокрема курсу гривні, запроваджені пільги з імпорту окремих товарів, а також обмеження урядом Російської Федерації експорту ряду товарів до України. Доходи загального фонду Державного бюджету зросли на 10,7% р/р до 516,4 млрд грн. Вони становили 96,0% від розпису (у першому півріччі рівень виконання складав 94,1% від розпису). Разом з тим, за сім місяців 2019 року касові видатки за загальним фондом Державного бюджету було профінансовано на суму 527,8 млрд грн, що становило 91,5% від розпису.

За оперативними даними Держказначейства, загальний фонд Державного бюджету у січні-липні 2019 року було виконано із дефіцитом у сумі 1,1 млрд грн.

Читайте також: НБУ розширив перелік суб’єктів, які зможуть приймати платежі готівкою

За сім місяців 2019 року спеціальний фонд зведено з профіцитом у 8,7 млрд грн передусім завдяки понадплановим надходженням від пільгового розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією. Дефіцит загального фонду Державного бюджету було профінансовано за рахунок запозичень, тоді як надходження від приватизації становили лише 0,4 млрд грн (що становить 2,1% від річного плану). У рамках управління ліквідністю було ухвалено рішення про заміщення надходжень від приватизації внутрішніми запозиченнями в першій половині року. Водночас для фінансування бюджету вкрай важливо забезпечити початок великої приватизації вже цього року. Державні запозичення за загальним фондом державного бюджету у січні-липні цього року становили близько 311,5 млрд грн. При цьому, платежі з погашення державного боргу в цей період становили 248,9 млрд гривень.

Всього від розміщення ОВДП на фінансування Державного бюджету залучено 255,3 млрд грн: номіновані в гривні ОВДП на суму164,1 млрд грн, номіновані в іноземній валюті у сумі 3,2 млрд дол. США та 0,2 млрд євро. Значне збільшення вкладень інвесторів в ОВДП передусім пов’язано із активною участю нерезидентів, що збільшили свій портфель ОВДП за сім місяців 2019 року у 13,6 разів з 6,3 млрд грн до 86,4 млрд грн, чому сприяли макроекономічна стабільність, виважена фіскальна та монетарна політики та приєднання України до мережі міжнародного центрального депозитарію цінних паперів Сlearstream.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-