В Україні скорочується виробництво молока - недостатньо корів

В Україні скорочується виробництво молока - недостатньо корів

Укрінформ
Виробництво молока в Україні за 6 місяців поточного року скоротилось на понад 3% слідом за зменшенням кількості корів.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока.

"За пів року в Україні вироблено 4,8 млн т молока всього. Даний показник є на 3,4% нижчим, ніж за перше півріччя минулого року ― 4,9 млн т", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що недоотримали молока як сільськогосподарські підприємства, так і домогосподарства. Однак падіння в домогосподарствах було суттєвішим ― мінус 4,1%, до 3,4 млн т. Молочно-товарні ферми скоротили виробництво на 1,5% - до 1,4 млн т.

Падіння виробництва у домогосподарствах відмічалося майже по всій Україні (за виключенням Хмельницької ― плюс 1% ― 224,9 тис. т та Луганської ― плюс 4,9% ― 44,9 тис. т.).

Виробництво на підприємствах у розрізі областей було більш продуктивним, однак продемонструвало спад. Найвираженішим падіння було у Чернівецькій (до 5,8 тис. т.; мінус 19,4%) та Рівненській областях (34,5 тис. гол.; мінус 13,3%), які за звітний період, за даними ДССУ, найбільше скоротили дійне поголів’я.

Читайте також: У двох областях згоріло майже 40 гектарів зернових полів

В результаті, падіння виробництва сирого молока за пів року в абсолютних величинах становило мінус 166 тис. т, тобто щодоби оператори ринку недоотримували в середньому 922,2 т. сировини.

"Такі тенденції як зменшення поголів’я та, відповідно, виробництва сировини негативно впливають на баланс попиту і пропозиції молочного ринку, його базове ціноутворення. Це також сприяє підвищенню волатильності цін, збільшує ризики отримання збитків як виробників, так і переробників, що зрештою відбивається на кінцевій ціні готової продукції, а також об’ємах експорту", - акцентували в АВМ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-