Нацбанк спростував фейки про банкноту в 1000 гривень

Нацбанк спростував фейки про банкноту в 1000 гривень

Фото
Укрінформ
Поширена у соціальних мережах та ЗМІ інформація про використання на банкноті номіналом 1000 гривень нібито неліцензованого шрифту не відповідає дійсності.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Однією з особливістю дизайну гривневих банкнот є те, що всі зображення на банкнотах є авторською графікою. Художники, які працюють над їх дизайном, не використовують готові малюнки чи шрифти – вони власноруч створюють векторні графічні елементи дизайну, зокрема і буквений напис номіналу банкноти. Використання авторських творів замість готових продуктів передбачене для забезпечення високого рівня захищеності банкнот, адже підробити авторське зображення складніше, ніж скопіювати готове", - зазначається у повідомленні.

Шрифти для банкноти в 1000 гривень / Фото: bank.gov.ua

У процесі створення графічних зображень для дизайну банкнот – як то малюнків, так і написів – художники вивчають відповідну графічну інформацію з відкритих джерел, після чого створюють власний витвір з додаванням авторського бачення тих чи інших елементів. Відповідно, частковий збіг окремих елементів на банкноті із зображеннями у відкритих джерелах може бути пов’язаний з творчим опрацюванням публічно доступних матеріалів.

Наголошуємо: жоден з елементів на банкнотах не є копією готових продуктів. Зокрема, і під час створення буквеного напису «Одна тисяча гривень» на відповідній банкноті було створено авторське графічне зображення на основі творчого використання публічно доступних елементів. Основними серед використаних для цього відкритих джерел, у тому числі, є такі видання:

Villn Toots, 300 Burtu Veidi Шрифтов – Riga: Latvia Valsts izdavnieciba, 1960 року видання;

Szanto Tibor, A BETU – Budapest: Akademia Kiado, 1986 року видання;

·Haildegard Korger, Schrift und Schreiben, – Leipzig: 500 Jahre Buschstadt, 1981 року видання.

Читайте також: Гривня б’є трирічні рекорди, прогноз зростання ВВП поліпшується

Національний банк України просить утриматися від розповсюдження суб’єктивних тверджень та некоректної інформації про ймовірне використання неліцензованого шрифту на банкноті номіналом 1000 гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-